az esernyő ne maradjon otthon

2019.08.03. 12:37

Érkezik az eső Veszprém megyébe, a Balatonnál már kiadták a viharjelzést

Strandidőre ne számítson.

Szauer Annamária, Horváth Virág

A Bakonyba már megérkeztek az esőfelhők

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Szombaton nagyjából a déli óráktól a képződő gomolyfelhőkből szórványos jelleggel alakulnak ki zivatarok.

A Bakonyba már megérkeztek az esőfelhők
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A zivatarokat viharos (60-80 km/h) széllökések kísérhetik rövid ideig, felhőszakadás méretű csapadék egymást követő zivatarok esetén hullhat. Veszprém megyében szombaton napközben 24, éjjel 16 fok várható.

Fotó: met.hu

Előrejelzés a Balaton térségére szombat estig

Az északnyugati szelet egyre több helyen élénk (25-35 km/h), időnként erős (40-45km/h, a Balatonnál néhol 50 km/h) lökések kísérhetik. Intenzívebb zápor, zivatar környezetében átmenetileg viharossá (60-70 km/h) is válhat a szél. Hosszabb napos időszakokra lehet számítani. Emellett déltől időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az esti órákban a gomolyfelhők már várhatóan szétterülnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, a késő esti 18, 19 fok körül alakul.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A Balaton Siófoknál 24 fokos. A nyugati medencénél elsőfokú-, a középső és a keleti medencénél másodfokú viharjelzés érvényes.

Időjárás kontra hétvégi rendezvények

A hétvégén több rendezvény, fesztivál zajlik párhuzamosan. A Balatonkenesei Keszegrágó Fesztivál péntek esti koncertjei elmaradtak, a Paloznaki Jazzpiknik előrébb hozta a műsortervet.

A mai időjárás egyelőre nem zavarja a nappali programokat, Balatonfűzfőn például gyönyörűen ragyogó napsütés és enyhe eső váltakozik, a Gombócfesztivál egyelőre zavartalanul folyik tovább.

Szemerkélő esőben is nagy sor áll a gombócokhoz
Fotó: Horváth Virág/Napló

Könnyen fájhat a fejünk

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. – írja a met.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!