Iszkáz

2015.11.16. 06:19

Közösségteremtő értékőrzés

Iszkáz - Az értéktármozgalomról, a helyi értékek felkutatásáról, megőrzéséről tanácskoztak a civil szervezetek vezetői és a népi hagyományőrzők. A település művelődési házában szombaton tartott programot a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája szervezte. A résztvevőket Cseh József, Iszkáz polgármestere köszöntötte.

Tisler Anna

A kultúra és az értékek közösségkovácsoló szerepéről szólva Kovács Norbert Cimbi néptáncos, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke megfogalmazta, hogy régen a falvak életképessége azon múlott, lakóik hogyan tudtak együttműködni, segíteni egymást, értékelni a másik tudását, képességeit.

– Az értékek kutatása is az együttműködésen, egymás értékeinek megismerésén és elismerésén alapul – mondta a néptáncos. – Érték egy régi épület, egy templom, valamely tárgy, amely az ott élőknek fontos. Ugyanúgy értékes az a tudás, hogy a falubeli háziasszonyok értik a szörpök eltevésének módját, a nagyanyjuktól tanult recept alapján sütik a süteményeket, vagy értenek a háztartási praktikákhoz. Egymásban is meg kell találni az értéket. A másik ember tisztelete és elismerése a közösséggé válás alapja.

Az örökös aranysarkantyús táncos hozzátette, hosszú távon az tud életképes maradni, aminek vannak gyökerei a magyar kultúrában. Példaként említette a külföldről, gyakran a tengeren túlról átvett divatos táncokat. Azok rövid idő alatt elterjednek, sokakat vonzanak, versenyeket rendeznek, amelyeken pár hónap tanulás után már bajnoki címet lehet szerezni, majd, amilyen gyorsan népszerű lett, olyan gyorsan el is felejtik. A néptánc viszont, amely a magyar kultúrába gyökerezik, évszázadok óta fennmarad, öröklődik generációról generációra.

Csíkné Bardon Réka segítségével angyalt készített karácsonyra Jouannet Eliza (balra) és Bontovics Alexandra (Fotó: Tisler Anna)

A programban bemutatták azt a kisfilmet, amelyet a helyi fiatalok készítettek Iszkázról. A gyerekek kamerával és fényképezőgéppel járták végig a községet, megörökítettek mindent, ami a lakosok számára értéket jelent, majd megkérdezték az időseket a település múltjáról.

A látottak megbeszélésekor elhangzott, hogy a régi történeteknek néprajzi értékük van, bemutatják, hogyan éltek és gondolkodtak elődeink. A fiatalok a korszerű technika alkalmazásával megörökíthetik azokat.Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodája módszertani referense előadásában elmondta, hogy az érték lehet valamely épület, a településre jellemző tárgy, tevékenység, étel vagy ital, dal, tánc, népviselet. Útjaik a szakembereket meggyőzték arról, hogy Veszprém megye ugyan kicsi, de értékekben nagyon gazdag. Az itt élőknek fontos azok megőrzése, bemutatása. Sorra alakulnak az értéktárak, amelyek munkáját a lelkes helybeliek segítik.

A délután folyamán az érdeklődők ízelítőt kaptak az értékekből. Az iszkázi Életöröm nyugdíjasklub dalkörének tagjai tollfosztást mutattak be, munka közben népdalokat énekeltek. A kertai gyerekek és az Élő Forrás néptáncosai mutatták be különböző tájegységek táncait, Csíkné Bardon Réka, a népművészet ifjú mestere a csuhéfonást mutatta be, Kovács Tiborné gyógyteákból tartott kóstolót. A háziasszonyok a régi receptek alapján készítettek pogácsát és süteményeket. A szervezők a helyi értékekből kiállítást szerveztek. A résztvevők többek között régi falvédőket is megtekinthettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!