Kamond

2015.06.18. 13:35

Egyre szorosabb a testvértelepülések kapcsolata

Jedd - A település két éve Kamond testvértelepülése, így most vendégül látta a magyar küldöttséget.

Tóth B. Zsuzsa

Asbóth Szabolcs kamondi polgármester ötletének engedve időközben a két társtelepülés, Kerta és Karakószörcsök civil szervezetei is útra keltek a kamondiakkal egy erdélyi kirándulásra Jeddre. Az utat pályázati támogatás segítette. Előadások sorozatán vettek részt a négy település lakói, információkat hallottak többek között az Európai Unió intézményeiről, a munkavállalási lehetőségekről, beszélgettek az uniós civil kapcsolatokról, a testvértelepülési lehetőségekről, a Trianon szindrómáról, megemlékeztek a devecseri vörösiszap tragédiáról is és kielemezték a 2014. évi uniós választások eredményét. Ízelítőt kaptak a kiutazók az erdélyi magyarok mérhetetlen szeretetéből, emberségéből. Megismerhették gasztronómiájukat, részt vehettek református istentiszteleten és katolikus misén, beszélgethettek életükről, szokásaikról, gondjaikról. Voltak közös kirándulások a marosvásárhelyi állatkertbe, a parádi sóbányába, Csíksomlyóra és a korondi fazekasokhoz. Sportoltak, kiállítást rendeztek, megcsodálták egymás kézműves termékeit. A karakószörcsöki civil szervezet fellépéseivel szórakoztatta a résztvevőket. Júliusban a jeddiek viszonozzák a látogatást és vendégeskednek a községekben. Köztük ugyanis elkezdődött valami, ami összehozta két ország magyarjait. Kialakult egy olyan kötelék, amely nem ismer határokat.

A kamondi és a jeddi lakosság a legutóbbi találkozón. A képen középen táblával a kezében Asbóth Szabolcs polgármester. Fotó: Asbóth Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!