bíróság előtt

2019.12.13. 10:36

Súlyosbították az elsőfokú ítéleteket a vörösiszapperben

Három vádlottat is letöltendő szabadságvesztésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla pénteken.

Marton Attila

20191205 Győr itélőtábla. Vörösiszapper tárgyalás Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Fotó: Pesthy Márton

Zólyomi Csilla tanácsvezető bíró három órán keresztül indokolta meg az ítéletet, a határozathirdetésen több vádlott, többek között az elsőrendű B. Zoltán és védője sem volt jelen. Az elsőfokú ítéletet megalapozottnak látta a Győri Ítélőtábla tanácsa, a büntetési tételeket azonban annak érdekében, hogy kifejezze a vádlottak által elkövetett szabálysértések közötti különbségeket, több esetben is súlyosbították az előző eljáráshoz képest. Három vádlottat letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, öt vádlottat próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették, egy vádlott pénzbüntetést kapott, egyet megrovásban részesített az ítélőtábla, és három vádlottat mentettek fel.

A bíró leszögezte, egyik vádlott sem felelős a gát átszakadásáért – az tervezési és építési hibákra vezethető vissza –, azonban több szabályszegést is elkövettek az üzemeltetés során. Az indoklásban elhangzott, 2010. október elején az előírtnál magasabb, hat gramm/liter volt a lúgkoncentráció a X-es kazettában, amely fokozta a tragédia következményeit. A lúgkoncentráció a semlegesítés elmaradása és egy új technológiára való áttérés miatt növekedett meg. Súlyosbította a katasztrófa hatását az is, hogy 500 ezer köbméterrel több anyagot tároltak a vörösiszap-kazettában a megengedettnél. Az ítélőtábla azt is felrótta több vádlottnak, hogy közel háromnegyed órán keresztül nem tették meg azokat az értesítéseket, amelyekkel enyhíthették volna a tragédia következményeit, és Zólyomi Csilla leszögezte azt is, a MAL Zrt. nem volt felkészülve arra, mit kell tenni egy ilyen katasztrófa esetén. A tanácsvezető bíró kiemelte, bár a védelem az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, erre nem látott okot, mert az első fokon eljáró bíró rendelkezett a megfelelő kijelöléssel, és törvényes volt az ügyben eljáró tanács.

Az elsőrendű vádlottat, B. Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatóját négy év, a másodrendű vádlottat, D. Józsefet – a cég egykori műszaki igazgatóját – három év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Az elsőrendű B. Zoltán cégvezető büntetését négy év börtönre súlyosbította közveszélyokozás és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt az ítélőtábla. A másodrendű D. József Bálint műszaki-szolgáltatási igazgatót három év börtönbüntetésre, az ötödrendű D. Józsefet, a hidrátgyártás üzemvezetőjét két év hat hónap fogházbüntetésre ítélték. A harmadrendű F. Józsefnét négy évre felfüggesztett két év börtönbüntetésre ítélték a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és közveszélyokozás vétsége miatt. Sz. Tibor negyedrendű vádlottat három év próbaidőre felfüggesztett 1,5 év fogházbüntetésre ítélték. P. Ferenc hatod- és L. László nyolcadrendű vádlottakat négy év próbaidőre felfüggesztett két év fogházbüntetésre ítélte a bíróság közveszélyokozás vétsége miatt. A hetedrendű G. Gábort pénzbüntetésre ítélték, V. Ferenc tizenharmadrendű vádlottat megrovásban részesítették, a tizennegyedrendű P. Sándort két év próbaidőre felfüggesztett egy év fogházbüntetésre ítélték. A tized-, tizenegyed- és tizenötödrendű vádlottakat felmentették. Az ítélet jogerős.

A vörösiszapper megismételt eljárása tavaly decemberben kezdődött, miután az előző eljárásban a Győri Ítélőtábla 2017. februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék valamennyi vádlottat felmentő határozatát, és új eljárást rendelt el.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!