figyeljünk

2019.10.29. 07:00

Előzzük meg a tüzeket a kegyeleti napokon is!

Sokszor riasztják a tűzoltókat olyan tüzekhez, amiket kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okoznak, október végén és november első napjaiban, közölték a katasztrófavédelem szakértői, akik a megelőzésről is beszéltek.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A gyertyák és mécsesek nemcsak a temetőkben, hanem otthonainkban is veszélyesek lehetnek, ugyanis minden évben előfordul, hogy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából a meggyújtott gyertya miatt kiég a lakás, vagy tűz keletkezik egy temetőben. Tavaly, november elején több lakás is lakhatatlanná vált az országban, a tüzet a legtöbb esetben gyertya, vagy mécses okozta.

Az ősz eddig szokatlanul meleg és száraz volt, emiatt az avar pillanatok alatt meggyulladhat. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, érdemes odafigyelni például arra, hogy tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kaphatnak.

A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg, és úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. A gyertyákat oltsuk el, ha elmegyünk a sírtól.

Ilyenkor a lakástüzeknél is az egyik leggyakoribb ok, hogy az égő mécsest, gyertyát, lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Ezért csak tűzálló alátéten gyújtsunk gyertyát, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Oda tegyük, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig minden gyúlékony anyagot tegyünk el. -Ha valaki a temetőben tüzet lát, próbálja meg eloltani, vagy értesítse a biztonsági személyzetet, illetve hívja a 112-es segélyhívó számot, javasolta a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!