csalárd módon

2018.12.12. 19:00

Házasságot is ígért idős zirci áldozatának a csaló férfi

Idős nőket és családtagjaikat csapta be egy középkorú férfi, akit a bíróság négy év börtönre ítélt.

Mátételki András

Korábban is állt már bíróság előtt az elvált P. Ákos Attila, aki a zirci B. Z. családjának bizalmába férkőzött, miután elhunyt a családfő. (A cikkben a sértettek nevét megváltoztattuk – a szerző) Az özvegy támasz nélkül maradt, mivel az alkoholista, vele együtt lakó fiára semmiben nem támaszkodhatott. Ez utóbbi családtagot arra bírta rá 2013 októberében, hogy kössenek vele eltartási szerződést, cserébe írassák rá lakásuk felét. A dokumentumok elkészültek, csak éppen az 54 éves vádlott nem tett eleget a vállalt kötelezettségeinek: például nem gondoskodott a ház fűtéséről, takarításáról, az érintettek otthoni ápolásáról.

Később sikerült a 80 éves, súlyos fokú szellemi hanyatlásban szenvedő B. Z.-nét rávennie arra, hogy adják el a 7,5 millió forintot érő ingatlanjukat. A vádlott a vevőknek azt hazudta, hogy az idős asszony a nagymamája, s közös a bankszámlájuk – oda utalják át a milliókat. Egymillió forint híján megérkezett a pénzt, amihez a csaló csak részben jutott hozzá. Az egyik testvér jobbnak látta, ha édesanyja és a vele egy fedél alatt élő öccse a 2,6 millió forintját bankban őrzik. P. Ákos Attilának sikerült a testvérek között bizalmatlanságot szítani, így jutott 1,2 millió forinthoz.

A családnak összesen 4,9 milliós kárt okozott, amiből csak közel 600 ezer forint térült meg. Egy másik idős asszony vagyonára is fájt a foga a csalónak, aki 2015 első felében ismerkedett meg a 72 éves M. B.-nével, akinek azon a nyáron eltörött a combcsontja. A férfi a magatehetetlen sértett ellátásáról nem gondoskodott, csak öt nap után értesítette a mentőket, amikor a hölgy állapota súlyosbodott. A veszprémi és zirci kórházban a nő gondozójának adta ki magát. Rávette a szellemi leépülésnek indult ismerősét, hogy végrendeletbe foglalják: halála estén megkapja a házát. Ekkor a vádlott már tudott arról, hogy a zirci gyámhivatal előkészítő eljárást indított, hogy gondnokság alá vegyék az asszonyt. A vádlott nem akármilyen ötlettel állt elő: felajánlotta a nőnek, hogy elveszi feleségül. Ebből nem lett semmi, s abból sem, hogy övé legyen a 6,1 milliót érő ingatlan, ugyanis a hölgy a mai napig él.

A vádlott még 2015 őszén bizalmába férkőzött M. B.-né kórházi szobatársának, akinek megígérte, hogy a gázszolgáltatónál rendezi a tartozását. A hiszékeny Z. V.-néval viszont egy olyan papírt íratott alá, amelyen az állt, hogy hozzáférhet az özvegy bankszámlájához. Ez alkalommal csupán 200 ezer forinttal lett gazdagabb. Amikor a 73 éves nőnek anyagi gondjai lettek, a vádlott rávette, vegyen fel 150 ezer forint gyorshitelt. A pénzügyi szolgáltató – a vádlott közreműködésének köszönhetően – 119 ezer forintot bukott.

A Veszprémi Járásbíróság P. Ákos Attilát bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás, közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása miatt négy év börtönre ítélte, és 4,3 millió forintos vagyonelkobzást is elrendeltek. A törvényszéken jogerőre emelkedett a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!