Rendőrségi

2011.08.23. 09:34

Mérgezőek az múzeumokból ellopott orrszarvútülkök

Balatonederics - Nincs nyugalma továbbra sem az Afrika Múzeum és Vadaspark vezetőjének. Dr. Nagy Endréné arról tájékoztatta lapunkat, hogy a múlt heti orrszarv-lopás óta gyanús alakok tűnnek fel náluk, illetve telefonon állítólagos "vásárlók" érdeklődnek naponta. Például elefántagyar iránt.

Szijártó János

Amint arról a minap beszámoltunk, egy huszonhatmillió forint értékű orrszarvú-tülköt loptak el világos nappal a balatonedericsi Afrika Múzeumból. Egy fekete-afrikai származású fiatal férfi, kabátja alá rejtett fém szerszámmal ütötte be a vitrin üvegablakát látogatási időben, majd kivette a drága orrszarvat és mielőtt a látogatók,  dolgozók felocsúdtak volna, elfutott vele. Dr. Nagy Endrénétől azt is megtudtuk, hogy a bűnözők előző este is  megkíséreltek behatolni a már bezárt múzeum épületébe, de nem jártak sikerrel. Több hazai  és európai intézmény kárára is történt  hasonló célú akció a közelmúltban. 

Az orrszarv iránti fokozott érdeklődés hátterében az igazgató asszony szerint az áll, hogy abból horribilis  áron értékesíthető potencianövelő  őrleményt készítenek, és álítólag a Távol-keleten  hatalmas kereslet mutatkozik a por  iránt.  Ugyanakkor  a sajtón keresztül a hatóságok figyelmeztetnek arra, hogy a készítmény mérgező lehet, hiszen a preparátumot, jelen esetben az orrszarvú tülköt, nagyon erős  méreg,  főként  arzén felhasználásál készítik. Egy neve elhallgatását kérő preparátor munkatársunknak elmondta, hogy az  arzén (bár ma már mást is alkalmaznak) valóban megvédi a preparátumot a  rovaroktól, a "múzeumbogarak"  lárváitól.   Azonban a tülök,   egy olyan   elszarusodott testrész, amely  nem  igényel  vegyszeres kezelést úgy, mint például egy egész orrszarvú fej, vagy egy madár. Azaz, a tülökhöz nem has

Az előzményekről a kapcsolt anyagokban olvashat bővebben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!