Rendőrségi

2016.03.18. 13:43

Nyitottsággal a droghasználat ellen - Komplex prevenciós programot indított a rendőrség Várpalotán

Komplex drogprevenciós programot indított az elmúlt években a helyi családsegítő szolgálattal, a veszprémi Alkohol Drogsegély Ambulanciával és a kormányhivatal pártfogó felügyeletével karöltve a Várpalotai Rendőrkapitányság. Az eredmények már érezhetőek a településen.

Szabó Péter Dániel

– A fiatalok körében tapasztalható droghasználat területén a megelőzésben tehetünk szert lépéselőnyre, ezért indítottuk el a tavalyi évben komplex prevenciós programunkat a városban. A kezdeményezésben partnerre találtunk a Térségi Népjóléti Gondozási Központ égisze alatt működő családsegítő szolgálatban, az Alkohol Drogsegély Ambulanciában és a kormányhivatal pártfogó felügyeletében. Együtt tartottunk előadásokat a település középiskoláiban. Nemcsak a kábítószerek veszélyeire és használatuk következményeire hívtuk fel a diákok figyelmét, hanem követendő mintákat, magatartásformákat próbáltunk mutatni nekik, hiszen az alapvető cél közös volt: ha olyan helyzetbe kerülnének, mondjanak nemet a különböző szerek használatára – mondta el a Naplónak Csányi Zoltán ezredes.

Bartók Judit százados egy prevenciós előadáson a várpalotai Faller szakképzőben

A várpalotai rendőrkapitány hozzátette, emellett a közterületi rendőri jelenlétet is erősítették az iskolák környékén. – A tanítási idő előtt és után, illetve a nagyszünetekben a járőreink ott voltak és vannak az általános és középiskolák környékén. Ennek célja a láthatóság mellett főképp az, hogy szükség esetén elfogják a kábítószerek terjesztőit – tette hozzá Csányi Zoltán, aki szerint a kitartó prevenciós munka eredménye már látható és érezhető Várpalotán. – Nem dőlhetünk azonban hátra, folytatnunk kell a megkezdett munkát, épp ezért – ha partnereink is vállalni tudják, illetve az intézmények is fogadókészek lesznek – a következő tanévben újabb előadásokkal látogatunk el a középiskolát kezdő korosztályhoz.

Csányi Zoltán várpalotai rendőrkapitány szerint már érezhető a program eredménye

– A négy-négy előadásból álló sorozatot a kilencedik évfolyamos osztályokban tartottuk meg, mivel a droghasználat szempontjából ez a korosztály számít a leginkább veszélyeztetettnek – ismertette a részleteket lapunknak Bartók Judit rendőr százados, a Várpalotai Rendőrkapitányság munkatársa. – Elsőként a Családsegítő szolgálat szakemberei tartottak előadásokat, amelynek témája a konfliktus- és stresszkezelés volt. Ez az alapja mindennek. A problémás helyzetek megoldásáról, a stressz levezetéséről beszélgettünk a gyerekekkel, a legtöbbször ez vezet ahhoz, hogy a kábítószerhez nyúlnak a fiatalok – jegyezte meg a szakember.

A drogambulancia munkatársai az igen elterjedt dizájnerdrogok használatáról, azok következményeiről és veszélyeiről beszéltek előadásukban, amelyet kiegészítettek gyakorlati tapasztalataikkal, a drogfogyasztók személyes, negatív élményeivel is. Az interaktív előadás igazi előnye az volt, hogy őszintén kérdezhettek a fiatalok, s megtudhatták azt is kihez fordulhatnak baj esetén. A rendőrség a veszélyek mellett a droghasználat és –terjesztés büntetőjogi következményeiről beszélt, hogy az érintettek ezzel is tisztában legyenek.  A pártfogó szolgálat zárásként a fiatalkorúak jogsértéseket követő felügyeletével kapcsolatos tapasztalatokról adott felvilágosítást, különös tekintettel az ilyenkor elvárt magatartásra, s szigorú ellenőrzésre.Az előadásokat nem véletlenül tartották a kilencedik évfolyamos osztályokban. – Ők a leginkább veszélyeztetett csoport, mivel az általános iskola elvégzése után új környezetbe kerülnek, új, náluk idősebb barátokat, ismerősöket szereznek, s ehhez alkalmazkodni szeretnének, ami sok esetben például a droghasználathoz vezet – mondja Bartók Judit.

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy van hova fordulniuk, van kitől segítséget kérniük, ha bajba kerülnek, hangsúlyozta Bartók Judit rendőr százados

A tapasztalat egyébként az, hogy a szülők többsége nincs tisztában a veszélyekkel. Ahogy régen a fiatalok kipróbálták a dohányzást vagy az alkoholfogyasztást, addig ma több mint valószínű, hogy kipróbálják az olcsó és viszonylag könnyen hozzáférhető drogokat. Ez nem feltétlenül a szülők felelőssége. Nagyon erősen hat a közeg a tinédzserekre, s mindig van egy olyan figura a csapatban, aki beviszi úgymond a buliba a többieket. – A kérdés csak az – s ezért tehetünk mi a szülőkkel együtt – hogy továbblép –e, rendszeres drogfogyasztóvá válik –e a gyermek. A tapasztalataink igen pozitívak. A fiatalok nyitottak, s akarják, hogy segítsünk. Az iskolai program során is sokat kérdeztek, de többen megkerestek minket az előadások után, hogy négyszemközt kérjenek tanácsot egy-egy problémás ügyben. Úgy hiszem ez is bizonyítja: nagy szükség és igény van az ilyen előadásokra akár minden félévben, mert a gyerekeknek tudniuk kell, hogy van hova fordulniuk, van kitől segítséget kérniük, ha bajba kerülnek – mondta el Bartók Judit százados.

 

A dizájner drog vagy új pszichoaktív szer (UPSZ) kifejezést azokra a szerekre használják, melyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, így azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószer-listákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ezért a tiltás elrendeléséig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális.

A legálisság azonban abszolút nem jelent biztonságosságot. A szerek kémiai összetétele ismeretlen és változó, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Mivel új vegyületek, a befolyásoltság következményei, balesetveszélyességük tisztázatlan. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk-, rövid- és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Ez a fogyasztó életébe is kerülhet, mivel a piacra frissen kikerült új pszichoaktív szereket magukon tesztelik, hatásukról, a megfelelő mennyiségről előzetes adataik legfeljebb minimálisak vannak. A hírek, tapasztalatok főképp csak internetes fórumokon terjednek, és gyakran megbízhatatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!