hogyan előzhetjük meg a bajt?

2020.01.30. 16:00

Öten vesztették életüket tavaly lakástűzben a megyében

El lehet kerülni a lakástüzeket, ha odafigyelünk környezetünkre – ezt javasolták szakemberek a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a minap.

Kovács Erika

Köcski Károly, a katasztrófavédelem kéményseprő ipari szervének helyi vezetője (balról), Bakos György tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető, Csillag István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes és Kovács Péter tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő a tájékoztatón

Fotó: Kovács Erika/Napló

A tájékoztatón Köcski Károly, a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szervének helyi vezetője, Bakos György tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető, Csillag István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes és Kovács Péter tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő közölte, a tüzeknél tavaly megyénkben öt haláleset történt, 21-en megsérültek, országszerte 114 hunytak el tűz miatt, és 758 ember megsérült.

- Sajnos idén is van példa halálesetre, sérülésekre lakástüzeknél, így van mit tenni – szögezték le a szakemberek. Kiemelték, a tragédiák odafigyeléssel megelőzhetők. Érdemes néhány ezer forintért beszerezni füst-, illetve szén-monoxid-érzékelőt, amik nem pótolják a felelős magatartást. Abban segítenek, hogy időben jelzik a problémát. Az emberek tehetnek a legtöbbet a lakástüzek megelőzéséért, így például ne tegyenek éghető anyagot a kályhához, ne dohányozzanak ágyban, figyeljenek a gyertyára, hősugárzóra, ezeket oltsák el, húzzák ki a csatlakozóból, ha elmennek otthonról.

Ne hagyjanak a tűzhelyen ételt, olajat, ha utóbbi meggyulladt, víz helyett fedővel oltsunk. Konvektoros fűtésre ne teregessenek. Az elektromos zárlat megelőzéséért szakemberrel vizsgáltassák át a hálózatot. A hosszabbítókból húzzák ki a fogyasztókat, és ezt tegyék elektromos tea- és kávéfőzőnél is.

Életet menthet a szén-monoxid-érzékelő, amit megbízható helyről vegyenek. Erről a katasztrófavédelem honlapján vagy szakembereknél lehet tájékozódni, de ma már zömében megbízható készülékek vannak forgalomban. Ha szén-monoxidot jelez a készülék, azonnal menjenek friss levegőre, és hívják a 112-es számot.

Köcski Károly, a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szervének helyi vezetője (balról), Bakos György tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető, Csillag István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes és Kovács Péter tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő a tájékoztatón Fotó: Kovács Erika/Napló

A kéményt szilárd tüzelőanyagnál évente, gáznál kétévente vizsgáltassák át, a gázkészülékeknél kövessék a gyártói előírást. Szakemberrel építtessenek légelvezetőt a levegő-utánpótlásért. A kémény ellenőrzését családi házaknál hívásra kéményseprő végzi, ingyen.

Emeletes épületekben alapvető, hogy a tűzoltók könnyen, gyorsan megközelítsék a helyszínt, így a parkolók, közlekedők szabadon hagyása, a tűzcsapok megközelíthetősége alapvető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!