Rendőrségi

2016.02.25. 16:17

Több pénzt kapnak a polgárőrségek

Veszprém – A nagyvárosok bűnmegelőzési programját pénteken jelentik be a fővárosban. Ezt megelőzően adott tájékoztatást csak a Naplónak Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, amikor a héten a dózsavárosi önkénteseknél járt, akik megalakulásuk 25. évfordulóját ünnepelték.

Mátételki András

– Idén a nagyvárosok és a megyeszékhelyek bűnmegelőzését kiemelt feladatnak tekinti az országos szövetség. Éppen ezért a 23 kiemelt település – köztük Veszprém is – kap egy-egymillió forintot, hogy az ott működő egyesületek tovább erősödhessenek, tudjanak kellő figyelmet fordítani az utánpótlás-nevelésre. Emellett 200 millió forintért veszünk nekik 23 ezer láthatósági mellényt, s az országos főkapitányság 50 millió forintjából gazdagíthatjuk a felszerelésüket, így kaphatnak például elektromos kerékpárt is, hiszen az idősebb korosztály munkájára a jövőben is számítunk.

Az uniós pályázatokat sem hagyjuk ki, ugyanis a technikai felszerelésekre nagy szükség van mindenütt. Hogy erre az anyagi rásegítésre miért van szükség? Részben azért, mert a bűncselekmények 23 százaléka a nagyvárosokban történik. Ha Budapestet is hozzávennénk – a főváros nincs benne a programban –, akkor ez a szám elérné az 50 százalékot. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az önkormányzati rendészeti szervezeteket igyekeznek megerősíteni, újakat létrehozni. Mondjuk ki, ezzel a lépéssel a települések az önkormányzati rendőrség alapjait rakják le. Az ő embereik már hatóságként működnek, így például igazoltathatnak, bilincselhetnek, előállíthatnak.

Szőke István, Burdon Géza, Szőke Lászlóné, Grám Gyula Veszprém, dózsavárosi polgárőrök. Százezer forintot kap a csoportjuk  
Fotó: Balogh Ákos

Bennünket mostohán kezelnek, ami az anyagi támogatásunkon mérhető. Ma már szállóige: a polgárőrség ajándék a városnak! Tudniillik a formaruhás kollégáim ingyen végzik a munkájukat, elég, ha a rendezvények biztosítására, a forgalomirányításra, a járőrszolgálatokra utalok. Ez utóbbi feladat nagy részét a rendőrökkel közösen végzik. Nekünk senki nem fizet túlórapénzt Terveink szerint a következő évben folytatjuk a nagyvárosok polgárőrségeinek támogatását.

Az országos elnök beszélt arról is, hogy a két éve tartó, a bűnmegelőzés szempontjából kiemelt 250 település anyagi támogatása meghozta az eredményét: egyharmadával csökkent a bűncselekmények száma, amit a rendőrséggel közösen értek el. Idén a meglévő községekhez újabb ötven csatlakozik. Ezek olyan helységek, ahol a lakosság nem ítéli megfelelőnek a közbiztonságot, továbbá az önkormányzatok is segítséget várnak a polgárőröktől. A kiválasztás minden megyében a rendőrséggel közösen történik. Ehhez a programhoz a már meglévő tizenegy Veszprém megyei egyesület mellé még két csapat csatlakozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!