Ország-világ

2021.10.05. 14:29

Tragikus gyerekelhelyezési per: kamera rögzítette, anyja hogyan viszi megölni a kis Alexet

Saját édesanyját is életveszélyesen megfenyegette a kétéves kisfiát Olaszországban meggyilkoló nő.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Erzsébet képtelen megbocsájtani a kis Alex életét kioltó lányának. A pénteken, Po’ Bandino falu egyik házánál történt tragédia óta csak árnyéka önmagának.

Meg fogok halni, mert elvisz a szívem.

Nem érdekel, hogy most mekkora bajban van a lányom, hiszen megölte az unokámat. Akármekkora lelki problémája volt amiatt, hogy a bíróság kötelezte, hogy Alexet adja át az apának, nem lett volna szabad gyilkolnia – mondta a Borsnak az idős asszony.

Éppen olyan napja volt...

Három héttel azelőtt, hogy Alexszel végzett, engem is meg akart ölni. Nem tudom miért, egyszerűen olyan napja volt. Azt mondta, hogy agyba-fejbe rugdos, és betöri a koponyámat. Hozzátette, hogy majd azt adja elő a rendőröknek, hogy beleestem a teknőbe. Többször is kérdezett olyanokat, hogy „miért nem döglesz meg, te rákos”. Megmondom őszintén, félek a saját lányomtól! – mesélte Erzsike.

Nem vagyok kíváncsi a lányomra, de úgy vélem, hogy a rácsok mögött öngyilkos lesz. Szabadságvesztésre még sosem büntették, de előfordult, hogy pénzbírságokat szabtak ki rá.

Fotó: Végh István / Bors

Katalin az utóbbi időkben eladósodott. A Borsnak több ismerőse is elmondta, hogy pénzt kért tőlük. Másfél-két hónapja egy hitelintézettől is felvett 250 ezer forint gyorskölcsönt, de aztán nem fizette a részleteket.

Gaudi-Nagy Tamás, Katalin ügyvédje azt mondta, Katalin meg volt arról győződve, hogy a kis Alex éppen az apjánál van veszélyben, ezért korábban távoltartást is kért ellene.

Igazoltatás után elengedték

Az olasz nyomozók lapzártánkkor is a kisfiú életének utolsó napjait és perceit próbálják apró mozaikokból összerakni. Ennek részét képezik a 44 éves nő, több ponton zavarosnak tűnő mondatai is.

• Katalin azt állította a rendőröknek, hogy vakációra érkezett Olaszországba. Megkérdezték tőle, honnan volt pénze az útra? Azt felelte, dolgozik, munkahelyeként egy budapesti bútoráruházat jelölt meg, de hozzátette: jelenleg gyes-en van.

• Kiderült, hogy a pénteki gyilkosság előtt egy nappal a közép-olaszországi Chiusiban járt. (Vallomásában nem szerepel, miért pont ebbe a városba utazott, de vélhetően a korábban táncosként dolgozó nő munkaadóját, egy bár tulajdonosát akarta felkeresni. )

• Napközben betért a 8800 fős kisváros segélyközpontjába is a pici Alexszel. Furcsán viselkedett, majd szó nélkül távozott, ezért az ott dolgozók rögtön értesítették a rendőrséget.

• Nem sokkal később a járőrök igazoltatták. Észrevették, hogy megjelenése nem túl gondozott, de Alex egészségesnek tűnt, papírjaik is rendben voltak, ezért tovább engedték őket.

• Katalint ezután a Po’ Bandino felé vezető országúton látták. Másnap a másfél kilométerrel arrébb lévő umbriai falu egyik elhagyatott házában végzett a kisfiával.

Kilencszer szúrt

A kicsit kilenc szúrás érte, több a mellkasán és a nyakán. Az anya azzal védekezik, hogy a gazos udvarú ház mellett rövid időre magára hagyta Alexet, s mire visszatért, egy ismeretlen összeszurkálta gyermekét. Mindezt cáfolják a tanúk és a falu biztonsági kamerái: ezeken jól látszik, hogy péntek délután, a kihalt főutcán a csöppnyi gyermek segít tolni anyjának a babakocsit. Útközben néhány játékot elhagynak, egy játékvonat és egy plüssfigura esett ki a kocsiból.

Fotó: Saját

A felvételeken az is látszik, amikor az anya belép az üresen álló ház rozsdás kapuján. Ekkor már karjában tartja Alexet. Később keres valamit a babakocsiban, utóbb kiderült: a gyilkosság után Alex véres testét és ruháját letakarta egy pici, tiszta gyerekinggel. Ezekben a drámai percekben készíthette azokat a megrázó fotókat is már halott gyermekéről, amiket telefonján az apának elküldött. Mindez délután, fél négy körül történt.

Percekkel később ismét megjelenik a kapuban, és elindul a közeli szupermarket felé.

Belépve segítséget kér, majd a kasszához megy és a görgős futószalagra helyezi Alex élettelen testét.

Döbbenet és fájdalom söpör végig az üzleten, majd kitör a pánik: többen sikoltozni kezdenek. A fiún először a pénztárosok, majd a vásárlók, később a kihívott mentők próbálnak segíteni, mindhiába.

A járőrök is gyorsan megérkeznek. Megtalálják Katalin táskájában a véres kést. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a bicska pengéje csonka, vizsgálják, hogy a szúrások erejétől törhetett-e el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!