Kemeneshőgyész

2016.02.01. 12:01

Visszaadták a természetnek az egykori bányát és szemétlerakót

Kemeneshőgyész - Befedték és rekultiválták a település határában található egykori szeméttelepet. A munkával feszített tempóban végeztek.

Tremmer Tamás

A települések határában kimerült egykori bányák (homok, kavics) később hulladéklerakóként szolgáltak. Így volt ez Kemeneshőgyészen is. Amikor azonban a szervezett hulladékszállítás a 2000-es évek elején a településen megindult, a telepet bezárták, tájékoztatta lapunkat Molnár Veronika polgármester. Volt olyan, aki nehezen vette tudomásul a lerakó bezárását, ezért valakik időről időre vittek oda hulladékot.

A polgármester asszony elmondta, tavaly, az utolsó pillanatban nyílt lehetőségük a terület helyreállítására. Csatlakoztak a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz, amely többek között felhagyott lerakók rekultivációját végzi. A munkát nyáron kezdték. Menet közben kiderült, a gödörben több a hulladék, mint amire számítottak, ezért feszített tempóban dolgoztak, de őszre így is végeztek. A rekultiváció során a felhagyott szilárdhulladék-lerakó tartalmát korszerű technológiával „becsomagolták”, hogy az esővíz ne mossa ki a ki a szennyező anyagokat. A hulladékot záróréteggel fedték le, majd földdel letakarták, füvesítették. A tájsebet eltüntették.

A beruházás összességében 56 millió forintba került. Molnár Veronika elmondta, nekik mindössze annyi a dolguk, hogy vigyázzanak a kialakult állapotra. Ennek érdekében heti rendszerességgel ellenőrzik a területet, hogy elejét vegyék az ismételt szemetelésnek. Szerencsére a lakóknak is tetszik, hogy a területet visszaadták a természetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!