Kert

2014.01.20. 16:30

Hajtatás szobában

Sokakat riasztott vissza a szigorú szakirodalom attól, hogy otthon hajtassanak korán nyíló tavaszi virágokat.

Varga Ibolya

Ahhoz, hogy egy városi lakás ablakában egy virághagymát korábbi kinyílásra késztessünk, hogy a fejlődésük minden mozzanatában örömünket leljük, nem szükségeltetik sem különleges felkészültség, sem speciális felszerelés.

A szobában történő hajtatáshoz mindig első osztályú virághagymákat vásárolok. Tápdús talajt nem igényelnek, homokos laza szerkezetű talajba ültetem őket, nyolcas cserépbe. A jácintot úgy ültetem, hogy a felső harmada kilátszódjon. Beöntözés után a szoba leghűvösebb részén kartondobozzal letakarva kap helyet. A begyökeresedés a korai fajták esetében egy hónap, a későieknél másfél, két hónap is lehet. A begyökeresedés mértékéről könnyen meggyőződhetünk, a növény gyengén az asztal széléhez ütögetve kicsúszik a cserépből. Ha a gyökerek nem szőtték át eléggé a talajt, várni kell még egy hetet. Ha már kellően behálózták, kezdődhet a hajtatás. A szoba melegebb részére helyezem át a cserepeket. Üres virágcserepet, vagy kartondobozt borítok rá mindaddig, amíg a virágcsúcs megjelenik. A takaró leszedése után a növényt a két ablak közé teszem. Itt hűvösebb van, lassabban nyílik ki a virág.

Címkék#virág
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!