Kert

2017.04.16. 20:08

Bab és paradicsom

Veszprém – A veteményes kertben már elvethetjük a tökfélék magjait, a babot, ültethetünk korai paradicsomot.

Tóth B. Zsuzsa

A babvetés szezonja van, próbáljuk ki a  zöldhüvelyű fajtát, amelyik  nem szálkásodik, és ha a hüvelyek egy kissé túlfejlettek, akkor is nagyon jó zamatúak. Különösen előnyös tulajdonság ez akkor, ha csak hétvégi kertünk van.

A háziasszonyok egyik mumusa a  zsizsik. Nem  gondolnánk, de már most, tavasszal is jól  védekezhetünk ellene, ha fertőzéstől mentes, lehetőleg csávázott  vetőmagot vásárolunk, megbízható helyen, szakboltban. Amennyiben a szomszédból mégis fertőződne a babvetés év közben, akkor a betakarított száraz babot tegyük majd a fagyasztóba két napra ott a zsizsik elpusztul, azután már a szokásos módon tárolhatjuk a termést.   Mostanában  vetjük már a tökfélék  magját is. A fészkekbe tegyünk trágyát. Amennyiben  kevés a hely a kertben, a kerítésre, az oszlopok mellé vessünk  kevésbé ismert kolbásztök magjából.

A korai paradicsomot már kiültethetjük Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. A  laskatök pedig  egész télen át tárolható; ha pedig a húsát forró vízbe dobják, akkor csíkokra esik szét. Igazi, kedvelt téli csemege a sonkatök, amelynek gyümölcsei sütésre alkalmasak, kiváló ízűek, kevés energia felhasználásával, viszonylag gyorsan megsüthetők. Jó lesz elővenni a téli hidegben. A maradék sült tökből remek sütőtök krémlevest főzhetünk sóval, borssal, tejszínnel. Néhány korai paradicsompalántát már kiültethetünk. Ha  talajmenti fagyok jönnek, takarjuk be  földdel; cseréppel, papírsüveggel a palántákat. Azokat mélyebben ültessük, mint ahogy a melegágyban álltak, mert a száruk is gyökeret ereszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!