Kert

2017.08.07. 19:28

Itt az idő learatni a bazsalikomot!

Kun Gyula biogyógynövény-termesztő szerint, a növény betakarítása most aktuális.

Tóth B. Zsuzsa

A fűszeres illatú bazsalikomból készült tea jó többek között az emésztési zavarokra, segít a gyomorrontás esetén, ha idegesek vagyunk, illetve jól használható szélhajtóként. Nagyjából ilyenkor, június, augusztus folyamán, a virágzás kezdetén aratják. Illóolaját terhesség alatt ne használjuk.

A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket. A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták abban az időben. Ma számos ételünk fűszerezésére kiváló. Tehetjük salátákba, olaszos tésztákba, paradicsomos ételekbe, leves-be, pesztóba, saját főzésű ketchupba, de még lekvárokat is ízesítenek már vele.

Több fajtája ismert, a levelek színe és illata, a növény mérete, valamint aromája más és más. Kis cserépbe ültetve és az ablakpárkányra téve erős illata elriasztja a legyeket, bogarakat. Frissen és szárítva, sőt, fagyasztva is használhatjuk. Ha szárítani szeretnénk, virágzás előtt vágjuk le a növény szárait.

Amellett, hogy folyamatosan szedhetjük leveleit a főzéshez, a kertet is díszíti. Táp-anyagdús földbe ültessük, figyelembe véve, hogy szereti a napfényt és a nedvességet, a kiszáradást viszont egyáltalán nem tűri, ezért öntözzük rendszeresen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!