Kert

2016.08.08. 14:10

Legyen jövőre szamóca

Veszprém - Ha azt szeretnénk, hogy jövőre és a további néhány évben bőséges epertermésünk legyen, most kell dolgoznunk érte.

Tóth B. Zsuzsa

Hagyományosan gyökeres palántáról is szaporíthatjuk az epret, szamócát, a néhány éves eperágyásban levő fiatal, az ostorindák csúcsán levő tövek alkalmasak a célra. Augusztus végén, szeptember elején ezeket leválaszthatjuk, de rögtön ültessük is el. Kertészeti árudákban is beszerezhetjük a palántákat, lehető- legfrissebb lombozatú, erőteljes gyökérzetű palántákat válasszunk.

A jövő évi bő epertermésről már most kell gondoskodnunk Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A talajt előzőleg megfelelően készítsük elő, ássuk fel, trágyázzuk, gereblyézzük. A palánták ősszel meggyökeresednek, ha biztosra akarunk menni az áttelelést illetően, kicsit takarjuk be a töveket. A fiatal tövek az ültetést követő tavasszal már gyümölcsöt érlelnek a család örömére. Divatos manapság az úgynevezett frigópalánták telepítése. Azok lombtalanok, csupán gyöktörzsük és erős gyökerük van. Márciusban vásárolhatjuk meg szakboltokban. Néhány hónap múlva virágot fejlesztenek és gyümölcsöt szedhetünk róluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!