Kézilabda

2010.12.16. 12:10

Sterbik és társai

Alsóörs, Veszprém - Akadnak srácok, akik 13-14 éves korukig nem fognak a kezükbe kézilabdát, sőt, nem is sportolnak versenyszerűen, aztán néhány esztendő elteltével mégis ott szerepelnek az utánpótlás válogatottakban. Hogy csinálják?

Horváth Gábor

A válasz, ha elsőre nem is kézenfekvő, mégis egyszerű: nem kell hozzá más, mint jó fizikai felépítés, megfelelő mentalitás és szorgalom, plusz nem utolsósorban, természetesen remek szakemberek.
Három és fél évvel ezelőtt történt, hogy egy balatonfőkajári fiatalaember hirtelen ötlettől vezérelve ellátogatott az alsóörsi kézilabda-utánpótlásközpont kiválasztó edzésére.

Az általános iskolás hatodikos srác magas volt és jó kiállású, de elsőre nem túl ügyes. A szabályokat sem nagyon ismerte, így a beállós pozícióból hamar a kapuba került. Az egykori veszprémi kedvenc, a világ jelenleg is egyik legjobb hálóőre, Sterbik Árpád ihlette becenevet társai először nem dícséretből aggatták rá, ma viszont már egészen másképp cseng, ha így szólítják.
 
Ez valóban így volt  helyeselt Ujvári Bence, aki ma már az MKB Veszprém KC serdülőcsapatának és a korosztályos válogatottnak is a tagja.
 
- Még Balatonfőkajáron jártam iskolába, amikor felfedeztük az alsóörsiek kiválasztójának hirdetését. Korábban már mondták, hogy a megfelelő testi fejlődés érdekében sportolnom kellene és mivel édesapám nagy kézilabda drukker, oda jelentkeztem. A mezőnyben ügyetlenkedtem, ezért beraktak kapuba - mesélte a hetedik és a nyolcadik osztályt Alsóörsön elvégző, jelenleg pedig a veszprémi Jendrassik iskolában tanuló sportoló, aki végül egy kisebb agyrázkódás után döntötte el, hogy ezt akarja csinálni.

- Helyrerázódott az agyam - viccelődött, - azóta engem is kicsit őrültnek mondanak, mint a kézilabdakapusokat általában.
A 190 centiméter magas, eddigi eredményeit tekintve kétszeres Adidas-kupa győztes, országos diákolimpiai bajnok hálóőr profivá szeretne vállni, de tisztában van vele, hogy nem könnyű az út.

- Először nem szabad nagy célokat kitűzni, csak apránként haladni. Alsóörsön a tanulás fontosságát is nagyon belénknevelték, így akkor sem esek kétségbe, ha nem a pályán kell majd helytállnom - hangsúlyozta Ujvári Bence, akinek Dejan Peric és  Fazekas Nándor a kedvence, de jelenlegi trénerei tanácsára nem utánozza, csak megfigyeli a világhírű kapusok stílusát.


- Bence egy rendkívül szorgalmas, kedves, aranyos gyerek, aki szinte antitehetségként érkezett ide és így remek bizonyíték rá, hogy a kézilabdát meg lehet tanulni - válaszolt érdeklődésünkre Lipták Gyula, aki Hidasi Ferenccel együtt a fiatalember első edzője volt.
Az alsóörsi MKB utánpótlásközpont vezetője hozzátette: sok szülő nem is tudja, hogy milyen kincs rejtőzik a saját házában.

- Vannak olyan gyerekeink, akik még csak másfél éve kézilabdáznak, és ma már az egy korosztállyal idősebbek régiós válogatottjában szerepelnek. Róluk sosem derül volna ki, hogy milyen sikerekre képesek, ha annak idején nem jönnek el a kiválasztónkra. Persze azt nem ígérjük, hogy mindenkiből bajnokot csinálunk, de a magas szintű foglalkozást biztosítani tudjuk és tanácsot adunk, ha valaki esetleg más sportágat akar választani.

Lipták Gyula a jelenlegi tanítványok közül elsősorban Bors Mátét, Csillag Richárdot és Kápicz Mátyást emelte ki. Utóbbi Ajkarendekről érkezett és a volt testnevelői nagyon büszkék rá. A központ vezetője szerint ez a dicséretes magatartás, hiszen a szülők mellett az ő felelősségük nagy, ráadásul saját megfogalmazása szerint: ha valakire szárnyat tesznek, az nekik is dicsőség.

Háromnapos nemzetközi kézilabdatornát rendeznek az alsóörsi sportcsarnokban. A viadalon az ország legjobb korosztályos csapatai vesznek részt és a szerb bajnok, Ada is képviselteti magát. Az utánpótlásközpont ez alkalommal újabb kiválasztót tart, a szakemberek szombaton 11.30-ra várják a helyszínen a sportág irán érdeklődő jelentkezőket (az 1998 és 1999-es születésű fiúkat, illetve az olyan 1997-eseket, akik most hetedik osztályosok).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!