Kézilabda

2011.05.30. 14:49

Kölnben is fújt a veszprémi játékvezető páros

Veszprém - Az elmúlt hétvége magyar játékvezetői sikerektől volt hangos. Kassai Viktor a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét vezette, mindkét fél szerint remekül, míg a kézilabdázóknál a kölni négyes döntőben a veszprémi Horváth Péter, Marton Balázs páros fújta a bronzmeccset. Természetesen kiválóan.

B. Virág Rita

Nem túlzunk, amikor azt állítjuk, a  Horváth Péter, Marton Balázs kézilabda játékvezetői páros hazánkban az utóbbi évek legsikeresebb és legtehetségesebb kettőse. Több komoly kihíváson estek már át, hiszen bíráskodtak többek között különböző korosztályos világeseményeken, felnőtt női vébén és  férfi, női Bajnokok Ligája összecsapásokon is.
 
A 2010/11-es évadban egy EHF kupa, két női és két férfi Bajnokok Ligája mérkőzésen közreműködtek. Valamennyi derbin szakmai ellenőrök felügyelték teljesítményüket, akik mind elégedetten nyilatkoztak a veszprémiek hozzáállásáról, hozzáértéséről és sportszerűségéről. Ennek köszönhetően a Horváth, Marton duó idén első alkalommal kapott meghívást a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, a kölni Final Fourba, ahol a bronzmérkőzést kellett levezetniük.
 
- Mintegy három héttel ezelőtt kaptunk egy hivatalos értesítést az Európai Kézilabda Szövetségtől, hogy készüljünk, mert május utolsó hétvégéjét Kölnben töltjük majd. Óriási megtiszteltetés ért minket, ami egyben komoly szakmai kihívás is. Hiszen a BL legkiélezettebb mérkőzéseinek egyikén kellett a sípot fújnunk - összegzett Marton Balázs.

 

 

A veszprémi páros a Magyar Kézilabda Szövetségtől is segítséget kapott a megfelelő felkészüléshez. Olyan meccseken bíráskodhattak, amelyeken garantált volt a kiélezett, feszült hangulat. A Ferencváros-Tatabánya bronzcsatában kétszer is részt vettek, aztán a kiesés elleni Pécs-Orosháza ütközeten közreműködtek. A női vonalon a DebrecenGyőr döntő utolsó felvonását vezényelték le.

- Miután a fináléban két német és két spanyol alakulat csatázott, ezért a helyiek arra számítottak, hogy legalább egyikőjük bejut a döntőbe. Végül sem a Hamburg, sem a Rhein Neckar Löwen nem került oda, így a bronzmérkőzés jelentette a hazai drukkerek számára az igazi csemegét - mesélte Balázs.
Kölnben a harmadik helyért zsúfolásig telt a helyi aréna, ami 19 250 néző részvételét jelentette. A két sípmester elmondása szerint a csalódott alakulatok csatáján szinte tapintható volt a feszültség, ám a kezdő dudaszó után már helyére kerültek a dolgok.
 
- Ugyan mi szándékosan nem említettük senkinek, hogy Londonban a Wembleyben is magyar játékvezetői csapat dirigált, azonban mint utóbb kiderült, a téma megkerülhetetlen volt. Úton, útfélen mindenki gratulált és azt hangoztatták ez a hétvége a magyar bírókról szól a sportban. Nagyon jól esett a dicséret, hiszen ez nemcsak a saját, hanem a sportágunk, valamint a foci sikere is - tette hozzá a kettős "eleje", Péter.

 

 

A szervezők természetesen nemcsak a teljes ellátásról és kényelemről gondoskodtak, hanem a négy résztvevő bírópáros egységes kinézetéről is. Előzetesen valamennyi sípmesternek le kellett adni a pontos ruhaméreteit, majd a helyszínen egy szabó valamennyiükre ráigazította a ruhadarabot és két órán belül mind a nyolcan az elegáns formaruhában virítottak.

Az impozáns kölni arénában olyan egykori veszprémi sztárokkal is összefutottak, mint Sterbik Árpád, a norvég beállós Bjarte Myrholl, vagy a szerb Zarko Sesum. Mindannyian nagy örömmel üdvözölték őket és természetesen az volt az első kérdésük, mi újság a kézilabda klubnál.

A vasárnap késő éjjel hazatért kettősre most egy rövidke pihenő vár, de június közepén újabb kihívások várnak rájuk, hiszen a férfi junior világbajnokságon is részt vesznek. A görög eseményen a magyar csapat is ott lesz. A következő cél pedig, hogy az év végi, brazíliai felnőtt női világbajnokság játékvezetői keretébe is meghívást kapjanak.

 

 

Kizárják a külvilágot, a feladat a lényeg

Horváth Péter és Marton Balázs elmondta, azt nagyon sajnálják, hogy eddig élesben csupán egy alkalommal tudtak mérkőzést vezetni a bajnok MKB Veszprémnek és a másik megyei csapatnak, a Balatonfürednek. Úgy vélik, mivel ebben a sportágban mindenki ismer mindenkit, ezért elkerülhetetlen, hogy ismerősöknek vezessenek. Szívesen vennék, ha a következő bajnoki kiírásban ez megváltozna. Úgy fogalmaztak, ilyenkor kizárják a külvilágot és csakis a feladat a fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!