Kézilabda

2013.12.19. 10:00

Nagy László: a tavaszi idényben ennél többet kell nyújtanunk

Veszprém - Lezárult a 2013/2014-es kézilabdaszezon első fele. A veszprémiek eredményes ősz után, és különleges tavasz előtt állnak. Az elmúlt félév tapasztalatairól, valamint a folytatásról Nagy László csapatkapitányt kérdeztük.

Horváth Gábor

Az MKB-MVM Veszprém KC megfelelően szerepelt az idény első felében. A Bajnokok Ligájában minden ellenfelét legyőzve vezeti csoportját, előnye három pont a legnagyobb rivális Löwennel szemben, így az elsőség megtartása már csak rutinfeladat lesz a februári folytatásban. A honi pontvadászatban ugyan – pont úgy, mint tavaly – becsúszott egy vereség Szegeden, ám a hazai mérkőzésen elég két góllal legyőzni a Tisza–partiakat és ismét meglehet az alapszakasz elsőség.

A jó eredmények ráadásul a legtöbb mérkőzésen jó játékkal is párosultak, így a csapat és a szurkolók elégedetten várhatják a kézilabdatavaszt, amelyen nem titkoltan a legtovább szeretne eljutni a bakonyi klub.

– Mostanában iszonyatosan nagy a felhajtás a klub körül, ráadásul a sajtómegjelenés jelentős része önre hárul. Hogy bírja? Spanyolországban is hasonló volt az érdeklődés, vagy ez veszprémi specialitás? – kérdeztük Nagy Lászlót, a magyar bajnok csapatkapitányát.

– A Veszprém Magyarországon hála istennek egy kirakatcsapat, így nyilvánvaló, hogy a pályán kívül is áldozatokat kell hozni. De mindig jól eső érzés, ha beszélnek, vagy kérdeznek a csapatról és igyekszünk megfelelni az érdeklődésnek. Barcelonában is hasonlóak voltak az elvárások, az utolsó két évben pedig csapatkapitányként kellett helytállnom, tehát nem szokatlan a helyzet.

– Milyen érzésekkel tekint vissza az őszi idényre?

– A szegedi kisiklástól eltekintve eléggé jól működött a csapat. Egyedül vagyunk száz százalékosak a Bajnokok Ligája sorozatban, úgyhogy mindenképpen pozitívak az érzéseim. Ugyanakkor akadtak gyengébben sikerült meccseink, és az is biztos, hogy tavasszal sokkal több kell ahhoz, hogy megvalósítsuk álmainkat és ott legyünk a BL négyesdöntőjében, a Final Fourban.

– Melyik a jobb recept, ha egy alakulat már ősszel letarol mindenkit, vagy ha fokozatosan lendül formába?

– Hát ezt a szezon végén lehet igazából megmondani. Szerencsére akadnak biztató jelek bőven. Az ősz jó alapot adhat a tavaszi részre, de igazából a fontos meccsek akkor következnek, akkor kell kiemelkedően teljesíteni. A vereségekből mindig lehet tanulni, általában jól szokott jönni néhány pofon, hiszen utána ösztökéltebben tudunk dolgozni.

– Ilyenkor már a többi BL-csapat játékát is figyelik, vagy egyelőre csak a saját csoportjára koncentrál a Veszprém?

– Természetesen nézzük a többieket is, érdekes volt az elmúlt fél év, mert több együttes is meglepetés okozott. Például a Kolding nyert Kielcében, a nagy Paris Saint-Germain botladozott, de hibázott a Barcelona és a Hamburg is. Örülök, hogy mi meg tudtuk őrizni száz százalékos mérlegünket. Az eredmények azt mutatják, hogy mindegyik vetélytársat le lehet győzni.

– Véleménye szerint kik lehetnek a végelszámolásban a legnagyobb riválisok?

– Nagyon erős a mezőny. Ott vannak a „régi" nagyok, de nem lehet leírni például a macedónokat sem. Szerintem hét–nyolc csapat pályázhat eséllyel a négy közé jutásra. Azon dolgozunk, hogy az egyik hely a miénk legyen, ettől nagyon boldogok lennénk, a fennmaradó három pozíció sorsának elosztása már a többiek feladata.

– Mit gondol a keret új tagjainak őszi teljesítményéről?

– Momir Ilic és Carlos Ruesga egyaránt klasszis szintet képvisel saját pozíciójában. Egyiket sem kell bemutatni, előbbi BL-győztes, utóbbi világbajnok, személyükben minőségi játékosokkal erősödtünk. Zivan Pesic egy fiatal, feltörekvő beállós, akinek iszonyatosan nagy ereje van, azon kell dolgoznia, hogy ezt a jövőben minél jobban kamatoztatni tudja. Nagy lehetősége van a fejlődésre, arra, hogy Veszprém szintű játékossá nője ki magát. Uros Vilovski nagyon nagy közönség kedvenc itt Veszprémben, mind emberileg, mind tudásban helye van az együttesben. Mindenki igyekszik az együttes teljesítményéhez hozzájárulni.

– A kapitányi teendőkkel párhuzamosan a fiatal játékosok istápolása is mindennapi feladata. Nem mellesleg, a vezérszerep mellett játékban is kiemelkedőt kell nyújtania. Hogy lehet megtalálni a megfelelő súlypontokat, sorrendet?

– Van már rutinom benne és azt gondolom, hogy az első és legfontosabb a csapat sikeres szereplése. Ehhez megfelelő társak kellenek, nagyon jól működik a társaság, mindenki abszolút befogadóképes. Ami a fiatalokat illeti, saját tapasztalatból tudom, milyen fontos a rutinos játékosok segítsége. Nem mellesleg a magyar kézilabdának is érdeke, hogy a szerepet kapó tehetségek minél többet tudjanak profitálni a bajnoki, vagy BL-mérkőzésekből.

Külföldön töltik az karácsonyt

Nagy László szűk családi körben tölti a karácsonyt, feleségével és kislányával Spanyolországba utazott. A balkezes átlövő elmondta, a kikapcsolódás mellett a délelőttjei jelentő részét a konditeremben tölti majd, igyekszik fizikálisan jó állapotban maradni. Emellett sérülését is kúrálnia kell még, a Celje ellen a térde kapott egy ütést, még dagad, csak fokozatosan lehet terhelni. A pihenő nem tart soká, hiszen a válogatott már a két ünnep között megkezdi felkészülését a januári Európa–bajnokságra, amelyet Dániában rendeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!