Kézilabda

2014.06.15. 18:05

Nem leszünk ott a vb-n, az olimpiai szereplésünk is veszélybe került

Velenje, Veszprém - Nem volt elég a háromgólos előny, Szlovénia a hajrában leiskolázta a magyar férfi kézilabda-válogatottat és kvalifikálta magát a 2015-ös világbajnokságra.

Horváth Gábor

Szlovénia_ Magyaro.

32:26 (13:16)

Velenje. V.: Kurtagic, Wetterwik (svédek). Szlovénia: Csere: Szövetségi kapitány: Magyarország: Mikler - Harsányi, Nagy, Császár, Zubai, Ilyés, Iváncsik G. Csere: Tatai (kapus) Schuch, Szöllősi, Vadkerti, Ancsin, Putics, Lékai, Szalafai, Balogh. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 6, ill. 10 perc.

Hétméteresek: 5/4, ill 3/3.

A magyar csapat egy héttel korábban, a Veszprém Arénában háromgólos előnyt (25:22) dolgozott ki a vb-selejtező nyitókörében. A különbség egyáltalán nem volt megnyugtató, hiszen a szlovének képességek alapján abszolút esélyesek voltak arra, hogy ezt ledolgozzák.

Nagy László és Császár Gábor pontos lövése, valamint a hazaiak heteshibázása jó magyar alaphangot adott a meccsnek.

A szlovének is megszerezték első góljukat, ám nem sokkal később már 4:1-re vezetett a Mocsai-csapat. A házigazda megilletődöttsége nem tartott sokáig, Zvizej a 10. percben egyenlített a támadásban megtorpanó Nagyék ellen, 4:4. Szlovénia, ahogyan az első meccsen, igyekezett gyorsaságát kihasználni, míg a mieink elsősorban az átlövő és a beálló játékot erőltették. Szerencsénkre Gajicék sokat hibáztak és nem is védekeztek túl jól. A 17. percben Harsányi alakította 6:8-ra az állást. A szlovének nagy hullámvölgybe kerültek, pillanatok alatt négy találatra nőtt a különbség, 6:10. Időkérés után zárkózott a házigazda (9:11), miközben Harsányit sérülés miatt le kellett cserélni, a szélső a térdét fájlalta.

Lékai Máté, Ancsin Gábor és Szöllősi Szabolcs a férfi kézilabda világbajnoki selejtező visszavágóján, a Szlovénia - Magyarország találkozón a szlovéniai Velenjében 2014. június 15-én. Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 32-26-ra kikapott a szlovénoktól, így összesítésben elvesztette a párharcot. MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Szlovénia egymás után kétszer is emberelőnyben játszhatott, Ancsin, majd Schuch kiállítását követően, ám egyenlítenie nem sikerült. Sőt, Nagy után Lékai is betalált hátrányban, 26. perc: 10:13. A félidő végéig maradt a háromgólos differencia, a magyar együttes kézben tartotta a mérkőzést.

A második játékrészt lendületesen kezdte a hazai csapat, amelynek sem vesztegetni, sem veszítenivalója nem maradt. A szlovének egy találatra zárkóztak, Nagy két távoli és egy közeli bombája viszont hűtötte a kedélyeket, 35. perc: 17:19.

Nagy László (k) a szlovén Gaber Matej és Jure Natek (háttal) között a férfi kézilabda világbajnoki selejtező visszavágóján, a Szlovénia - Magyarország találkozón a szlovéniai Velenjében 2014. június 15-én. Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 32-26-ra kikapott a szlovénoktól, így összesítésben elvesztette a párharcot. MTI Fotó: Kovács Anikó

 

A hazaiak mindenesetre felgyorsultak, ráadásul ki is használták az egyre fáradó és ezzel lassuló magyar csapat hibáit, a 38. percben Gajic hetesből egyenlített, 20:20. Mint oly sokszor, ezúttal is Nagy László tartotta a lelket a Mocsai-csapatban, ám a klasszis ereje is véges, az átlövő kétperces kiállítás után Szlovénia átvette a vezetést, 22:21. Mikler nagyon fontos labdát védett, egyenlítettünk, de a párharc még messze nem dőlt el.

Tíz perccel a vége előtt megint nálunk volt az előny, Iváncsik Gergő futott el, 24:25. Szlovénia gyorsan fordított és az 55. percben kettőre növelte az előnyt, 28:26. A hazaiak emberhátrányban növelték az előnyt, de még mindig a magyarok álltak továbbjutásra. Az 58. percben már nem: Császár hibázott, 30:26-ra alakult az állás, majd Gajic belőtte a 31. szlovén gólt. Ünnepelt a csarnok, másfél perc volt hátra, és Szlovénia már nem is engedte ki kezéből a meccset. A győztes megérdemelten jutott tovább.

 

Mocsai: fizikailag felmorzsolódott a csapat

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti: 

Velenje, 2014. június 15., vasárnap (MTI) - A világbajnoki selejtező vasárnapi visszavágóján elszenvedett vereség után Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, csapata sok mindent megpróbált, de fizikailag felmorzsolódott.

Az együttes nem jutott ki a jövő évi, katari vb-re, mivel a velenjei visszavágón 32-26-ra kikapott a szlovén együttestől, így összesítésben 54-51-re alulmaradt. 

Mocsai a meccset értékelve úgy fogalmazott: ameddig a csapat bírta erővel, addig uralta az összecsapást. 

"Sajnos a végjátékra elfogytunk. Többen sérültek voltak, pihentetni kellett őket, de a cserék révén megbomlott az egység. A támadásokban a kritikus szakaszban labdákat veszítettünk, leindítottak bennünket. Tőlünk nem volt senki, aki a végén elvállalta volna a befejezéseket. Komplett kerettel jobban bírtuk volna" - mondta az MTI-nek a kapitány, hozzátéve, hogy hazai pályán reálisan lett volna mód 6-7 gólos előnyt szerezni, az most elegendő lett volna.

A jövőről azt mondta: van út az olimpiára.

"Az biztos, hogy nehezebb dolgunk lesz, mintha kijutottunk volna a vb-re, de az Eb-n lehet úgy szerepelni, hogy elérhető lesz az olimpiai selejtezős pozíció. Amíg van remény, addig harcolni kell, nem adjuk fel a riói álmainkat!" - jelentette ki.

A lefújás után a magyar játékosok letörten ültek az öltözőfolyóson, sokan magukba fordultak csalódottságukban.

"Kiadtuk a kezünkből a meccset. A végén összeestünk, támadásban és védekezésben. Pedig nem ért minket meglepetés. Rengeteg volt a hiba a végjátékban. Nem elég ötven percet jól játszani" - mondta Nagy László.

A kapus Mikler Roland úgy vélte, az első félidőben jól védekeztek és jól mozgatták az ellenfél védelmét, de a második félidőre ebből semmi sem maradt. Hozzátette, tudták, hogy nekik fognak esni a második félidőben, mégis megroppantak ettől.

"Mintha a négy évvel ezelőtti párharcot játszottuk volna le, fordított felállásban. Akkor mi jöttünk vissza reménytelennek hitt helyzetből, most a szlovénok. Nagyon gyengén játszottunk a végjátékban" - mondta Lékai Máté.

 

Szerbia kiesett, Matic le is mondott

A nagyágyúk közül Szerbia és Németország sem tudta kvalifikálni magát a 2015-ös kézilabda világbajnokságra. A németek a lengyelekkel szemben maradtak alul, a szerbek pedig meglepetésre nyolcgólos előnyről bukták a csehek elleni párharcot. Szerbia szövetségi kapitánya, a korábban Magyarországon több helyen is edzősködő Vladan Matic le is mondott posztjáról. Ausztria Norvégiával szemben, Oroszország pedig Litvánia ellen harcolta ki a katari eseményen a részvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!