Kézilabda

2015.12.23. 13:39

Az alapcél kipipálva - Csoknyai István egyetlen negatívumot említett értékelésében

Balatonfüred - Kényelmes helyzetből várja a kézilabda NB I jövő évi folytatását a Balatonfüredi KSE. Mivel elégedett és mi az, amivel nem Csoknyai István vezetőedző?

Horváth Gábor

A Balatonfüredi KSE remek teljesítmény nyújtva - 13 sikerrel, egy döntetlennel és négy vereséggel - a Szeged és a Tatabánya mögött harmadik helyen zárta a naptári évet a férfi kézilabda élvonalban. Ami ennél is fontosabb: ezzel a produkcióval a füredi csapat szinte biztosan felsőházi résztvevőnek mondhatja magát a rájátszásban. Ez azt jelenti, hogy február elejétől március közepéig (eddig tart még az alapszakasz) nyugodtan lehet kísérletezni, építgetni a csapatot.

- Azzal kell kezdenem, hogy a nyári felkészülésünk remekül sikerült. Csak az U-19-es világbajnokságon résztvevő hármast, Rózsavölgyi Gergőt, Ligetvári Patrikot és Győri Mátyást kellett nélkülöznünk, különösen utóbbi kapott nagy terhelést a nemzeti csapatban. Az edzések mellett a felkészülési tornák tapasztalataiból is sokat profitáltunk, jól is kezdtük a szezont - kezdte értékelőjét Csoknyai István vezetőedző.

A BKSE első négy meccsét könnyedén behúzta, ám az ötödik fordulóban váratlan hazai vereségbe szaladt bele a Balmazújváros ellen.

A Balatonfüredi KSE remek őszt tudhat maga mögött, de a folytatásban még komoly harcok várhatnak a dobogóra hajtó csapatra
Fotó: Penovác Károly

- Fájó volt, de akkor épp jókor jött. Nagy elánnal folytattuk a munkát. Pozíciónkkal és pontjaink számával is elégedett vagyok. Egy-két mérkőzés persze sikerülhetett volna jobban, de a játékunk fejlődött, sok gólos közönségszórakoztató találkozókat produkáltunk. Ami kisebb negatívum: második sorunk nem mindig tudta úgy felvenni a fonalat, ahogyan azt szerettük volna. Ezen még dolgoznunk kell, de mivel fiatal játékosokról van szó, nem aggódom.

A Balaton-parti csapat máris teljesítette alapcélkitűzését, a felsőházba kerülést (már csak matematikailag lehet alsóházas az együttes), és Bánhidi Bencéék a Magyar Kupában is versenyben vannak. - A kupában mindenképpen szeretnénk a legjobb négybe jutni, ami tavaly nem jött össze, a bajnokságban pedig óriási csaták várnak még a mezőnyre. A Veszprém és a Szeged mögött várhatóan nagy harc bontakozik majd ki a bronzéremért, ebben a küzdelemben nekünk ugyanannyi esélyünk van, mint a Tatabányának, vagy a Csurgónak. Nagy kérdés, hogy a felnőtt és korosztályos válogatottakból milyen állapotban érkeznek majd vissza a játékosok. Tavaly is ugyanilyen jól álltunk, aztán... Fontos, hogy a sérülések és a betegségek elkerüljenek bennünket.

Csoknyai István kiemelte: ha az alapemberei közül kiesik valaki, baj van. Éppen emiatt lenne égetően fontos, a második sor felzárkóztatása. A szakember munkáját ebben az idényben a Füredre visszatérő Szathmári János, valamint Igor Zubjuk segíti. A játékoskeretben pedig ott van Fazekas Nándor, akinek a szerepet külön kiemelte a vezetőedző. A csapatkapitány nemcsak edzésmunkájával és teljesítményével mutat példát, hanem megfelelő szellem és hangulat fenntartásában is kiemelkedő a szerepe.

A Balatonfüredi KSE különleges szerzet a honi mezőnyben, ugyanis elsősorban saját nevelésű játékosokra épít. Akad olyan alsóházi alakulat, amelyben féltucat légiós pattogtatja a labdát, a BKSE hazai fiatalokat szerepeltetve tartozik az élmezőnyhöz. A klub eredményessége mellett más is mutatja ennek az útnak a helyességét: a fürediek rengeteg kézilabdázót adnak a korosztályos válogatottakba, Bánhidi Bence fiatal kora ellenére már a felnőtt nemzeti csapat első számú beállósa, mellette jelenleg Zdolik Bence, Szöllősi Balázs, valamint Ligetvári Patrik is az A keret tagja. Persze ennek a játékospolitikának negatívumai is akadnak, például az, hogy a legjobbakat rendre elhalásszák a nagyok. Ugyanakkor éppen ez az, ami a tehetséges fiataloknak folyamatos előrelépési lehetőséget biztosít az egyesületnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!