Kézilabda

2009.01.19. 03:29

Kézilabda vb - Hibátlan kezdés

<b>Eszék</b> - Egy könnyed sikerrel és egy nagyon kemény mérkőzéssel indította a horvátországi világbajnokságot a magyar férfi kézilabda-válogatott.

Horváth Gábor

Magyarország-Románia 30:27 (13:16)

Gólszerzők: Nagy 8, Ilyés 4, Gál 4, Eklemovic 3, Putics 3 (3), Iváncsik T. 3, Császár 2 (1), Törő 2, Iváncsik G. 1, illetve Piriianu 6, Petrea 4, Jurca 4, Timofte 3, Stavrositu 2, Toma 2 (1), Ghionea 2 (1), Cozma 1, Iacob 1, Rohozneau 1, Buricea 1. 

A románok az olimpiai bajnok franciák elleni vereséggel, a magyarok pedig a sehol sem jegyzett ausztrálok elleni sima győzelemmel hangoltak az összecsapásra. Az erőviszonyok alapján mindkét csapat számíthat arra, hogy bejut a középdöntőbe, így fontos volt a két pont begyűjtése. 

A románoknál hárman - a veszprémi Cozma, valamint Petrea és Ghionea (mindkettő szegedi kézilabdázó) - ismerősként üdvözölhették a magyar játékosokat. Putics és Ghionea kimaradt büntetőjével indult a találkozó, aztán Puljezevic további két védést mutatott be, és csak az 5. percben kapitulált először. Sok volt a kapkodás, elrontott támadás, érződött, hogy nagy a tét. 

A lépéselőny megvolt, a románok viszont Stanescu jó védéseinek köszönhetően nem szakadtak le 6:3 után sem. Ilyés bátran próbálkozott, duplázott, ám a harmadik kísérlete a felső lécen csattant. Petrea is kétszer bevette klubtársa kapuját, így a 15. percben 7:7-re módosult az állás. 

A fordulat sem maradt el, miután a Hajdu-gárda öt percig nem dobott gólt. Eklemovic helyett Császár lett volna az irányító, ám gyorsan kiállították, így minden maradt a régiben. Továbbra is hullámvölgyben volt a magyar alakulat, ezért a 23. percben, 11:13-nál a kapitány időt kért. Zubait kiállították, Puljezevic pedig ismételten hétméterest fogott, de ez sem ért sokat. 

A románok a szünet előtt még a szépségre is ügyeltek egy-egy találatnál. A fordulást követően sem ment a szekér, a lelkes rivális könnyedén vette be a Puljezevicet rövid időre váltó Fazekas kapuját, és hamarosan 19:13 lett az állás. Nagy hosszú gólcsendet tört meg, felébresztve ezzel a szurkoló- tábort is. Keményebb lett a védekezés, Timoftét pedig kiküldték. 

A létszámfölényben sikerült faragni a hátrányon. A lendület megmaradt, az egyenlítés, majd a fordítás a 47. percben jött össze (23:22). Időt kértek a románok, és ettől kezdve - váltott vezetéssel - fej fej mellett haladt a két válogatott. A védőfal ismét kezdett jól zárni, az ellenfél nem igazán tudta átdobni a sáncot.

Az 56. percben, 28:26-nál kiállították Gált, Puljezevic erre ziccert hárított. Kisvártatva Herbert is kiült, kapusa őt sem hagyta cserben. Ebben a szakaszban egyértelműen a hálóőr volt a nyerőember, parádés védéseivel tartást adott, így már nem fordult a kocka. Szombaton: Magyarország-Ausztrália 41:17 (20:8).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!