Kézilabda

2016.01.12. 14:37

Magasra tett léc - Minden összetevő adott az Eb-győzelemhez

Budapest - Nyolcvanmillió forintot ér a közvetlen olimpiai részvétel, de a kvalifikációs helyek megszerzésének egyike is harmincmillió forintot hoz a lengyelországi Európa-bajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott számára.

B. Virág Rita

Január 15. és 31. között rendezik meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, ahol Magyarország is harcba száll. Az utazás előtt utolsó sajtótájékoztatóját tartotta a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ), ahol arra is fény derült, melyik az a játékos, aki végül kimarad a keretből és itthon marad.

- Talant Dujsebajev szövetségi kapitány beszámolója szerint jól sikerült a közös munka. Bízom benne, hogy ez arra is elég lesz, hogy eddigi Eb-rekordunkat, az 1998-ban elért hatodik helyet is sikerül túlszárnyalnunk - kezdte Kocsis Máté, a MKSZ elnöke.

A szövetségi kapitány is elégedettségének adott hangot és elmondta, az utolsó simításokat végzik a napokban.

- Egy hónapot dolgoztunk együtt, amely, remélem, elegendő ahhoz, hogy nyolc döntőt vívjunk az Eb-n - fogalmazott a szakvezető, utalva arra, hogy lépésről lépésre haladnának, és minden összecsapást olyan komolyan vesznek, mintha az a finálé lenne.

A magyar együttes (középen a veszprémi Schuch Timuzsin fehérben) a D csoportban újra meg- mérkőzik Oroszország csapatával, amellyel már a selejtezőben is összemérte erejét
Fotó: Penovác Károly

Kiderült az is, a keretből Székely Márton kapus marad ki, így a veszprémi Mikler Roland mellett a fiatal Bartucz László jut majd lehetőséghez. Tudni kell még, hogy a csapat tizenhét fős kerettel vág neki az utazásnak, s a január 15-ei technikai értekezletig kell megnevezni azt a tizenhat játékost, aki a csoportkörben pályára lép. A csapatoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a középdöntőkhöz jutva egy játékost cseréljenek, így a kimaradó is bekerülhet még.

- Tizenöt hónapja a kinevezésemkor és most is azt mondom, minden adottság megvan a magyar csapatban arra, hogy akár a végső sikert is elérje. Tudom, magasra tettük a lécet, ám szeretem a kihívásokat - nyilatkozott a kapitány.

Sótonyi László, a válogatott másodedzője hasonlóan fogalmazott: - Ezeknek a srácoknak el kell hinniük, hogy bárkit képesek megverni. Át kell lépniük az itthoni szintjüket és akkor nagy dolgokat érhetnek el - hangsúlyozta.

Az MKSZ nyilvánosságra hozta azt is, a közvetlen olimpiai kijutás nyolcvanmilliót ér. Mint ismert, az Eb-győztes egyből kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. Francia győzelem esetén az Eb-ezüstérmes. Ezenkívül az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is 30 millióval honorálják. Az Eb-siker húszmilliót, az ezüst tíz-, míg a bronz ötmillió forintot ér.

Csúnya játékkal is, de nyerni kell

Nagy László, aki nemcsak az MVM Veszprém csapatkapitánya, hanem a magyar válogatotté is, elmondta, minden idők leghosszabb felkészülésén vannak túl, ám ez a szerbek elleni meccseken még nem látszott. Szerinte rendkívül összetartó és sikeréhes a csapat. Az elmúlt év legjobb játékosának megválasztott Nagy leszögezte, az a legfontosabb, hogy nyerjenek, ha csúnya játékkal teszik ezt, az sem számít. - A keretben több fiatal játékos is helyet kapott, aki első nagy nemzetközi tornájára készül. Sokat beszélgettünk velük, nehogy túlizgulják magukat. Most a Montenegró elleni meccsre kell koncentrálni és nyerni - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!