Kézilabda

2010.10.01. 10:28

Megismétlik a sydneyi olimpia női kézidöntőjét

Budapest - Tíz év után megismétlik a sydneyi olimpia Dánia-Magyarország női kézilabda döntőjét - jelentették be az eseményt szervező kézi.hu szaklap rendhagyó, internetes sajtótájékoztatóján pénteken.

MTI

A találkozót napra pontosan tíz éve, 2000. október 1-jén rendezték, míg a jubileumi meccsre december 29-én, a 18 órakor kezdődő debreceni Sportface Kézilabda Gálán kerül sor ugyanazokkal a szereplőkkel - kivétel az azóta elhunyt Kulcsár Anita, rá külön is megemlékeznek majd a rendezők.
   
A magyar válogatott kapitánya ismét Mocsai Lajos lesz, aki videón elmondta: utólag is látszik, hogy milyen fantasztikus eredménye ez a hazai kézilabdázásnak, és büszke arra, hogy hét évig lehetett szakvezetője ennek a csapatnak. Hozzátette: hiányérzet évekkel az esemény után is van, de mindenki feldolgozhatta már a történteket.
   
Jan Pytlic, a dánok mesteres videóüzenetében jelezte: nagy várakozással tekint a gála iránt.
"A döntőben szerencsénk is volt. A fináléban szereplők közül sokan visszavonultak, sokan játszanak még" - fogalmazott.
   
Kökény Beatrix az internetes sajtótájékoztatón elmondta: rengetegszer belegondolt abban, hogy miként hatott volna életére, ha a válogatott megnyeri a döntőt.
"Az olimpiai bajnokok megkülönböztetett figyelmet kapnak Magyarországon, nagy űr választja el őket az érmesektől, de nem hinném, hogy más lenne emiatt az életminőségem." - nyilatkozta az MTI-nek.
"Az emlék már elhalványult, főleg hogy azóta gyermekeim születtek. Az akkori siker felértékelődött, hiszen azóta a magyar kézilabdások nem szereztek érmet olimpián. A gála nem a sydneyi döntő visszavágója lesz, hiszen most nem osztanak olimpiai aranyat, ám igazi presztízsmeccs lesz. Mindenki nagyon készül."
   
A sydneyi döntőt - az ötkarikás ezüstérem a magyar kézilabdázás történetének legnagyobb sikere - úgy nyerte meg 31-27-re a dán csapat, hogy a magyarok már 23-17-re is vezettek.
   
A debreceni gálán több bemutató is, és összecsapnak majd például a város kézilabdázói és labdarúgó is.
   
Az emlékezetes döntő statisztikája:
DÁNIA-MAGYARORSZÁG 31-27 (14-16)
--------------------------------
Sydney Dome, 6000 néző, játékvezetők: Garcia, Moreno (franciák).

    DÁNIA: Rantala, Petersen (kapusok), Vestergaard 1, Kolling 5, C. Andersen 7/3, Kjaergaard, Freulund 5, Hoffmann 11, Kiaerskou 1, Bottzau 1, szövetségi kapitány: Jan Pytlick
    MAGYARORSZÁG: Farkas A., Pálinger (kapusok), Balogh B. 7, Siti 3, Simics, Kökény, Farkas Á. 3/1, Pigniczki 1, Radulovics 9/3, Pádár 1, Deli 1, Lőwy 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

    Az olimpiai ezüstérmes magyarok:
Farkas Andrea, Pálinger Katalin, Balogh Beatrix, Deli Rita, Farkas Ágnes, Kántor Anikó, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Lőwy Dóra, Nagy Anikó, Pádár Ildikó, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Simics Judit, Siti Bea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!