Kézilabda

2014.08.05. 11:10

Kilencedik hely az Eb-n, most ez realitás

Balatonfüred - A többségében veszprémi és balatonfüredi fiatalokból álló magyar junior kézilabda-válogatott kilencedik helyen végzett az ausztriai Európa-bajnokságon. A tapasztalatokról és a tanulságokról Csoknyai István szövetségi kapitányt kérdeztük.

Horváth Gábor

Csoknyai István az Ausztriában rendezett junior kézilabda Eb-re a Balatonfüred KSE újdonsült trénereként utazott ki. Jelenlegi és korábbi egyesülete, az MKB-MVM Veszprém KC is több játékossal képviseltette magát a kontinenstornán. Voltaképpen a keret nagy részét a két NB I-es klub fiataljai alkották.

- Az Eb után azt nyilatkozta, hogy a kilencedik hely jelenleg a realitás ettől a csapattól.

- Igen, most nem volt realitása a legjobb nyolc közé jutásnak, ami nem is volt elvárás, de természetesen mi szerettünk volna a legjobbak közé kerülni. Kemény csoportba kerültünk, azt gondoltam, Szlovéniát megfoghatjuk, de esélyük sem volt ellenük. Gyorsan eldőlt, hogy az alsóházban folytatjuk.

A Csoknyai István irányította juniorok nem tudtak bravúrt végrehajtani, de fejlődtek a tornán (Fotó: Penovác Károly)

 

- Az alsóházi küzdelmeket viszont megnyerték, hiszen kilencedikek lettek. Mennyire volt nehéz a csoportküzdelmek utáni folytatás?

- Miután gyorsan eldőlt, hogy nem jutunk a legjobb nyolc közé, egyáltalán nem volt könnyű megszerezni a kilencedik helyet. A csoportmeccsek után egyre jobban belemelegedtünk. Az ellenfelek persze már nem voltak olyan szintűek, mint Szlovénia és Svédország, de Svájc, vagy Norvégia legyőzése mindenképpen dicséretes. Elismerem, hogy a kilencedik hely nem hangzik jól, hiszen ki akar kilencedik lenni egy Eb-n? Ugyanakkor, megvannak ennek a szereplésnek is a pozitívumai.

- Hogyan tovább? Ezt a korosztályt tehetségesnek, sokra hivatottnak tartják Magyarországon.

- A legjobb 8-10 válogatott között vagyunk, viszont bármennyire rossz érzés, ki kell mondani, az élbolytól távolodtunk. A játékosok 90 százaléka az előző szezonban a másodosztályban kézilabdázott, ez most változhat, s a csapat jövőre sokkal érettebb lesz. Vannak biztató jelek, sok türelemre és kemény munkára van szükség a folytatásban is. Én is most irányítottam a társaságot először nagy eseményen, így az Eb számomra is sok tapasztalatot hozott.

- A munka önnek és a válogatott jó néhány játékosának most Balatonfüreden folytatódik.

- Így van, nincs sok időnk. A rutinos játékosok távoztával új csapatot kell építeni, amire egy hónap áll rendelkezésre. A Füred tavaly bravúrosan szerepelt, harmadik lett, hiba lenne ugyanazt a teljesítményt várni. Rengeteget fogunk dolgozni és bizakodunk a minél hatékonyabb és gyorsabb fejlődésben. Az állomány tehetséges és bő, a következő időszakban mindenképpen szűkíteni kell. 

Tizenegy Veszprém megyei kézis

A két Veszprém megyei NB I-es csapat összesen 11 játékossal képviseltette magát a junior Eb-n. A veszprémiektől Gyene Norbert, Vizes Patrik, Szeitl László, Horváth Dániel, Zakics Bence, Borbély Ádám és Ligetvári Patrik volt ott Ausztriában. Utóbbi két kézilabdázó a következő idényben Füreden szerepel. A Balaton-partiaktól Törteli Koppány, Bánhidi Bence, Vasvári Ádám és Faluvégi Rudolf volt a válogatott keretének tagja. A BKSE a fiatalok közül a csurgói Kovacsics Pétert (balszélső) is szeretné a soraiban tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!