Kézilabda

2016.01.14. 13:02

Nem egy médiahack - Minden meccs olyan, mintha Eb-döntő lenne

Veszprém - Minden egyes játékosnak el kell hinnie, hogy képesek akár megnyerni az Európa-bajnokságot is, és bárkit képesek legyőzni.

B. Virág Rita

Ezt Sótonyi László, a magyar férfi kézilabda-válogatott edzője mondta a Naplónak. Még az Eb rajtja előtt beszélgettünk vele.

A csapat december 13-án kezdte meg a közös munkát Talant Dujsebajev szövetségi kapitánnyal és Sótonyi László edzővel - a felkészülés végén két tesztmeccset játszott a társaság Szerbiával (24:22, 25:25). - Nagyon fontosak voltak ezek a találkozók, mert képet kaptunk arról, miben kell még javulnunk - kezdte Sótonyi László. - Úgy gondolom, éles helyzetben az emberelőnyös, illetve -hátrányos szituációkra jobban oda kell majd figyelnünk, valamint a gyors visszarendeződést, az indításlerohanásokat is precízebben kell kiviteleznünk. Meg kell jegyeznünk, hogy a szerbek elleni meccseken nem a kellő hőfokon kézilabdáztunk, és az összeállításból is gondolom lejött, hogy az volt a célunk, hogy mindenki egyformán lehetőséghez jusson, teljesítménytől függetlenül - összegzett.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő kontinensvetélkedőn Magyarország a D jelű kvartettbe kapott besorolást, ahol Montenegróval, Oroszországgal és Dániával méri össze erejét.

- Nem szeretném az ellenfeleket összemérni, mert nekünk minden találkozó rendkívül fontos. Ahogy Talant is mondta, úgy kell játszanunk minden mérkőzésen, mintha az Eb-döntőn szerepelnénk. Most a Montenegró elleni összecsapásra kell koncentrálnunk, még felesleges az oroszokról vagy a dánokról beszélnünk. Többször hangsúlyoztuk már, lépésről lépésre kell haladnunk.

Talant Dujsebajev (balra) és Sótonyi László motiváltnak és sikerre éhesnek látja tanítványait, akik az Eb-n szombaton kezdenek
Fotó: Penovác Károly

Sótonyi László kiemelte, nem médiahack, amikor az Eb-győzelemről beszélnek.

- Nekem nagyon tetszik Talant hozzáállása. Jó, hogy ezt mondja. Igenis minden egyes játékosnak el kell hinnie, tudatosítania kell magában, hogy ez nem lehetetlen küldetés. Fel kell nőni a feladathoz fejben is, nemcsak taktikailag vagy fizikailag - húzta alá a tréner.

Pénteken kezdődik Lengyelországban az olimpiai kvalifikáció szempontjából is sorsdöntő férfi kézilabda Európa-bajnokság. Hazánk (a képen balról: Iváncsik Gergő, Mikler Roland és Nagy László) Montenegróval, Oroszországgal és Dániával került egy csoportba.
Fotó: Penovác Károly

Az olimpiai szereplés lehetőségéről is beszélt az edző. - Egy siker több összetevőből áll. Sokat dolgoztunk, motiváltak vagyunk. Jelenleg az olimpiai szereplésre ugyanannyi esélyünk van, mint mindenki másnak, aki a selejtezős helyekért küzd. Lehet, hogy a statisztika szerint csak 10 százalék körüli az esélyünk, de ez is valami, amit meg kell ragadni. Az olimpiai kvótáért szállunk harcba, az út első felét sikerrel megtettük, miért ne tehetnénk meg ugyanilyen sikerrel a másik felét is?

A magyar csapat első mérkőzését szombaton vívja Montenegró ellen, az összecsapás 18 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!