Veszprém

2015.10.06. 17:09

11. Pannonfíling: több vidámság és válogatott filmek

Veszprém - Idén tizenegyedik alkalommal láthatjuk az ország független filmeseinek alkotásait Veszprémben: szombaton rendezik a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót.

veol.hu

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely 2005 óta a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja, ahol hazai és határon túli független filmesek mutathatják be alkotásaikat. Az elmúlt tíz évben több száz kisfilmet láthatott a közönség, számtalan műfajban és stílusban.

A tavalyi győztes film - Nagy Kálmán: Gubanc

Az idei Pannonfíling egyik változása, hogy előzsűri döntött a versenyprogramról. "Rengeteg film érkezett, közel 6 órányi anyagból került ki az a 22 kisfilm, amelyet a találkozón láthat a közönség" - mondta el a szervezők nevében Dósay Norbert és Németh Csaba.

A másik újdonság, hogy az első három helyezett és a közönségdíj mellett idén a legviccesebb rövidfilmet is jutalmazzák. "A díjjal a 'pannon-fíling' pozitívabb oldalát szeretnénk hangsúlyozni, a vidámabb filmek jelenlétét akartuk erősíteni a fesztiválon. Az elképzelésünk úgy tűnik bevált, idén több vígjáték felbukkan a versenyprogramban, de igazából csak akkor mondhatjuk ezt biztosra, amikor már a közönség nevetését is halljuk" - mondták a szervezők.

A tavalyi második helyezett - Bunda Balázs-Varga Máté: Út a boldogsághoz

" width="600" height="338" frameborder="0">

A 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót október 10-én, szombaton, az Expresszó Klubban tartják. A rendezvény ingyenes, fő támogatói a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata..

A program délelőtt 10 órakor egy workshoppal kezdődik, ahol bemutatkozik a Szeretföld című játékfilm. A közösségi összefogással készülő alkotásról Buvári Tamás rendező-forgatókönyvíró beszél, az érdeklődők megtekinthetik a film néhány jelenetét, és megismerhetik az alkotómunka folyamatát.

Délután kezdődik a versenyprogram, amelyben - a találkozó kötetlensége révén - idén is változatos kisfilmeket láthat a közönség. Így többek között lesz panelfíling Lynch módra, egy férfi és egy kirakatbábú groteszk kapcsolata, a középső királyfi körutazásának meglepő története, egy elnéptelenedett sváb szellemfalu históriája, vagy épp fiktív őstörténet a vérszerződést megelőző tárgyalásokról.

Részlet a 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó versenyprogramjában szereplő egyik filmből - Király Róbert: A verseny

A Pannonfíling erőssége továbbra is a sok beszélgetés a látottakról a szakmai zsűrivel, a nézőkkel és a filmek alkotóival. Így a filmesek közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A találkozót egy  Best of Pannonfíling vetítés előzi meg: csütörtökön, 18 órától a Dubniczay-palotában az elmúlt évek találkozóinak legjobb, de legalábbis a szervezők legkedvencebb rövidfilmjei között válogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!