Veszprém

2014.02.05. 18:00

A holokauszt árnya

Veszprém - Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén misét tartottak a Szent Mihály-bazilikában, ahol megemlékez-tek a holokauszt 70. évfordulójáról is.

Balla Emőke

Gyertyaszentelő Boldog-asszony ünnepén arra emlékezünk, hogy Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt Anna és az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Az evangéliumokban Jézus önmagát a világ világosságának nevezi, a gyertya ezt szimbolizálja, Jézus a világosság. A Szent Mihály-bazilikában Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét. Megáldotta a hívek kezében lévő gyertyákat. Meggyújtották az emlékezés gyertyáit a menórán, bekapcsolódva a holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó megemlékezésekbe.

A misén meggyújtották a megemlékezés gyertyáit (Fotó: Veszprémi Érsekség)

A szentmise végén Nagy Károly apátkanonok, a bazilika plébánosa emlékeztetett az Ószövetségből Makkabeus Júdás példájára, aki az elhunyt lelkekért gyűjtést szervezett és elküldte a jeruzsálemi templomba, hogy áldozatot mutassanak be a meghaltakért. Utalt Ferenc pápa üzenetére a holokauszt emléknapján, mely szerint az ilyen borzalmaknak nem szabad megismétlődniük . Ehhez kérik Isten áldását és minden jó szándékú ember imáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!