Veszprém

2014.12.08. 14:51

Akadálymentesített kommunikáció a Csolnoky kórházban

Veszprém - Az országban elsőként üzemeltek be videó alapú jelnyelvi tolmácsszolgálatot a Csolnoky kórházban.

Marton Attila

A hallássérült betegek és a kórházi dolgozók közötti kommunikációt segíti. A veszprémi kórházban húsz táblagép működik majd. Az eszközök segítségével a táblagép előtt ülő hallássérült jelelését a tolmácsközpontban ülő jelnyelvi tolmács fordítja le az ügyintézőnek, az utóbbi által elmondottakat pedig szintén a tolmács közli jelnyelven a hallássérülttel.

Akadálytalanná válik az érintettek számára a kommunikáció, közölte Kósa Ádám, európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke. Hozzátette, a KONTAKT tolmácsrendszert közösen fejlesztette ki a SINOSZ és az Invitel. Felidézte, a szolgáltatás fejlesztése idén tavasszal indult, ma már csaknem 1100 siket és nagyothalló használja a tolmácsszolgálatot, a rendszeren keresztül közel nyolcezer hívást bonyolítanak havonta. Megjegyezte, Közép-Európában elsőként vezették be ezt a szolgáltatást.

A projekt révén a hallássérült betegek a kórház legfontosabb pontján kaphatnak majd információt, mondta Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Emlékeztetett, az egészségügyi intézményeknek nem áll módjában, hogy az év minden napján jeltolmácsot biztosítsanak. Hozzátette, a szolgáltatásról szerzett tapasztalatokat megosztják majd a partner kórházakkal és a Kórházszövetség tagjaival. A tájékoztató után Kósa Ádám és Rácz Jenő aláírták a négy évre szóló megállapodást. A kórházban a központi betegfelvételi iroda és a fekvőbeteg osztályok mellett a rendelőintézetet, a titkárságot és két kihelyezett osztályt akadálymentesítik a szolgáltatással.

Mártha Imre, a cég operatív főigazgatója hangsúlyozta, a szolgáltatás hazai fejlesztés eredményeként jött létre. A távközlési cég vezette csapat a SINOSZ által lefektetett előírások alapján fejlesztette ki a rendszert. Hozzáfűzte, a vállalat szegedi és veszprémi ügyfélpontján már lehetősége van a hallássérülteknek igénybe venni a szolgáltatást. Magyarországon hatvanezer siket és több százezer nagyothalló él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!