Veszprém

2014.02.06. 15:37

Az evangélikus egyház az emlékműről

Veszprém - A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége állásfoglalást adott ki a tervezett emlékművel kapcsolatban.

Balla Emőke

Dr. Heisler András, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levelet írt dr. Fabiny Tamásnak, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspökének, a Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnökének, a Magyarországnak a náci Németország által történt megszállásának 70. évfordulójára felállítani tervezett emlékművel kapcsolatban.

Dr. Fabiny Tamás a levelet a Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége elé terjesztette, mely csütörtöki állásfoglalásában közölte: a Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy a kormány által kezdeményezett Holokauszt emlékév során méltóképpen emlékezzünk a 70 évvel ezelőtt történtekre, mindenek előtt a magyarországi holokauszt áldozataira.

"Fontosnak tartjuk azt is, hogy a közös emlékezés lehetőséget teremtsen a széles körű konzultációra, közös dolgaink megbeszélésére, mely hozzájárulna egy közös emlékezetkultúra létrejöttéhez, s ezáltal a sokszínű nemzeti közösség megerősödéséhez. Hitvalló püspökünkre, a mind a fasiszta, mind a kommunista diktatúra ellen küzdő Ordass Lajosra is emlékezve, aki ezen a napon változtatta nevét Wolfról Ordassra, egyetértünk azzal, hogy Magyarország 1944 március 19-én történt náci csapatok általi megszállásának történelmi tényére, különösképpen annak áldozataira, köztéri szobor emlékeztessen. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az emlékmű felállításának módja és a megvalósításra szánt idő ne korlátozza a széleskörű eszmecsere lehetőségét, s ne teremtsen alkalmat arra, hogy az emlékmű ügye bármilyen előjelű politikai szándék tárgyává silányuljon, s ezáltal a közös emlékezés lehetetlenné váljon" - áll az evangélikus egyház közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!