Veszprém

2015.10.27. 11:47

Főhajtással emlékezett Veszprém

Veszprém, Tarnów - Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság (EVCE) és Veszprém város önkormányzata az I. világháború kitörésének századik évfordulója emlékére Veszprém lengyelországi testvérvárosában, Tarnówban és az egykori galíciai frontvonal katonai emlékhelyei mentén tett tanulmányutat.

Jákói Bernadett

A 3 napos program során felkeresték a nagy háborúban harcoló magyar királyi veszprémi 31. honvéd gyalogezred hőseinek emlékhelyeit, megkoszorúzták mindazokat a katonasírokat, ahol bizonyítottan magyar és főképp veszprémi katonahősök nyugszanak.

Az első nap hivatalos fogadáson Tarnów polgármestere a város főterén álló, múzeumként is funkcionáló műemlék épületben fogadta és köszöntötte a veszprémi delegációt. Egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Göncz Árpádról is, aki magyar köztársasági elnökként szintén ezen a helyen beszélt egy korábbi magyar–lengyel köztársasági elnökök találkozóján.

– Tarnów Lengyelországban az első világháborút követően elsőként nyerte el függetlenségét. Igyekszünk megfelelő tisztelettel adózni és ápolni az itt harcoló és elesett hősök emlékét – emelte ki köszöntőjében a polgármester. Elismerését fejezte ki a veszprémiek által kezdeményezett, helyben a közelmúltban bemutatott Sétál a család füzetsorozat Veszprémben az I. világháborús emlékhelyek nyomában című kiadványa kapcsán, amelyet Nagyné Kozma Ildikó, a füzet szerkesztője mutatott be a lengyel vendégfogadóknak.

A tarnówi városháza dísztermében Brányi Mária alpolgármester üdvözli a lengyel vendéglátókatFotó: Jákói Bernadett

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a tarnówi városvezetőhöz intézett köszöntőjében kiemelte:  –  Tiszteletet adni jöttünk, hogy emlékezzünk mindazokra a hősökre, akik itt a galíciai frontvonalon  haltak hősi halált, ma lengyel katonai sírkertek őrzik örök álmaikat.

A veszprémi önkormányzat képviseletében az alpolgármester mellett Némethné Károlyi Jolán és a Perlaki Claudia koszorúzta meg a felkeresett emlékkertekben nemzeti szalaggal megjelölt sírhelyeket, majd a főhajtás után egy-egy magyar népdal közös elénekelésével tisztelegtek a veszprémi 31. gyalogezred hőseinek emléke előtt. A tanulmányút során ellátogattak Bem tábornok Tarnów egyik legszebb parkjában felállított szarkofágjához is. Gy. Lovassy Klára vezetésével a veszprémi delegáció megismerkedett a testvérváros nevezetességeivel. A búcsúzás napján főprogramként Gorlice városában, ahol a legnagyobb katonai hadművelet, a gorlicei áttörés zajlott, Rainer Pál hadtörténész, muzeológus kalauzolásával megtekintették az I. világháború eseményeit bemutató múzeum kiállítását. Gazdag tapasztalatokkal, élményekkel tért haza a veszprémi centenáriumi emlékbizottság lengyelországi tanulmányútjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!