Veszprém

2015.08.06. 15:21

Szép és felelősségteljes szakma a vadasparki állatok gondozása

Veszprém - Július utolsó előtti hetében ünneplik világszerte a vadvilág fajainak megmentéséért fáradozó szakembereket, akik az év minden napján, huszonnégy órás szolgálatban dolgoznak az állatokért.

Szám Dorottya

Szép, de ugyanakkor felelősségteljes egy állatgondozó munkája. Ha kell, cumisüvegből táplálja az állatkert új jövevényeit, miközben éjszakákon át virraszt mellette. Olykor a saját családját is háttérbe szorítja, hogy két- vagy négylábú családtagjait gondozza. Török Lászlóval, a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az állatgondozásról.

Lódi Róbert hallal eteti a pingvineket. Fotó: Balogh Ákos

A Veszprémi Állatkertben jelenleg 23 szakképzett állatgondozó látja el az állatok körüli napi takarítási, etetési és gondozási feladatokat.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen változtak, fejlődtek az állatkertek és már az állatok gondozása is végzettséghez kötött. Lehet valaki állatgondozó mezőgazdasági, erdészeti végzettséggel, de a legnagyobb számban az állatkerti állatgondozóként végzett fiatalok vannak. A közhiedelemmel ellentétben nem kell 24 órát az állatkertben tölteni; szezontól függően reggel hét, illetve nyolc órakor kezdődik a munkaidő, mely este hétig is eltarthat. Bár a világ egyik legszebb foglalkozása ez, de egyben egy felelősségteljes kemény fizikai munka is. Hisz a feladatuk az, hogy a rájuk bízott állatkerti kedvencek időjárástól függetlenül jól érezzék magukat és semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Marokházi Katalin lassan húsz éve állatgondozó, elsősorban csimpánzokkal foglalkozik.

Nem mindenkiből válik igazi jó állatkerti gondozó, akinek a végzettsége megvan. Hiszen ez a munka nem ismer szabad-, illetve ünnepnapot, sokszor még a magánélet is háttérbe szorul. De aki ezt a hivatást választja a mi urbanizált, rohanó világunkban, az a természet egy kis különleges szeletében vehet részt.

Marokházi Katalin lassan húsz éve állatgondozó, elsősorban csimpánzokkal foglalkozik, de nem ez az egyetlen felelősségteljes feladat, amelyet ellát. A kisállatok gondozásában jártas szakember több alkalommal fogadott már be magához elárvult kölyköket. Tevék, borzok, párducok, és tigrisek is megfordultak családi házukban, illetve annak udvarán az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!