Veszprém

2013.05.25. 19:01

Zámbó István karnagyra, a vegyes kar alapítójára emlékeztek

Kiállítás nyílt a Zámbó István emléknapon, Veszprém Város Vegyeskara évadzáró hangversenyén is a kórusalapítóra emlékezett.

Balla Emőke

Zámbó István 1956. szeptember 25-én alakította meg Veszprém Város Vegyeskarát és a Veszprémi Szimfonikus Zenekart, melyet huszonöt évig vezetett. 1982-ben Budapestre költözött, hogy tehetségét  hivatásos muzsikusokkal érlelje tovább, de városától, Veszprémtől nem szakadt el. A Zeneművészeti Szakközépiskola  élén, a Padányi gimnázium kórusánál és Veszprém Város Vegyeskara hangversenyein azután is számtalanszor muzsikált, utoljára az ötvenedik jubileumon vezényelte kórusát.

A veszprémi Pantheonban, a Tűztorony udvarán tavaly emléktáblát avattak, szombaton pedig emlékkiállítás nyílt a Csermák Antal Zeneiskolában, a "Veszprémi zenei hagyományok ápolása, fejlesztése civil közösségépítő tevékenységgel összekapcsoltan" pályázatnak köszönhetően. A tárlat - és az abból készült kiadvány - bemutatja a karnagy életének állomásait, az ének-és zenekar alapítását, az arezzoi diadal évét, a megérdemelt sikereket, a Veszprémi Szimfonikus Zenekart, a  kórusközösséget, közművelődési és zenepedagógiai munkásságát, a veszprémi Zeneház-tervét, visszatérését kedves városába. A kiállítást megnyitó Lechner László, a kórus egyik alapítója, örökös tagja szerint Zámbó István nemcsak kórust és zenekart adott Veszprémnek, de egy stabil, komolyzene kedvelő közönséget is. A nemzetközi versenyeken elért sikerekkel hírnevet szerzett Veszprémnek. A kórustagok és az utódok tovább éltetik az általa gyújtott lángot.

Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja 2004 óta minden évben megrendezi évadzáró hangversenyét a Megyeházán, ahol az elmúlt  év legkedveltebb dalait éneklik a karok: a legkisebbek, a Csermák kórus, a középiskolásokból álló VVV Vokál, mely az elmúlt nyáron ünnepelte tizedik születésnapját és természetesen Veszprém Város Vegyeskara. A koncert  idén a Zámbó István emléknaphoz kapcsolódott, a kórust vezető Erdélyi Ágnes is megemlékezett  az alapítóról, az alapításról. Zámbó István emberi, művészi hagyatéka velünk maradt, megőrizzük, építünk rá. "A mi feladatunk, hogy ne hagyjuk a dalt kifogyni az ajkakról" - mondta. A hagyományos koncerten ezúttal is közösen énekeltek a kórusok, családtagjaik és a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!