Kislőd

2016.08.21. 17:45

Megéri üzemeltetni

Balatonfüred, Kislőd, Tihany, Balatonfűzfő - A kalandparkokban különféle akadályokon tesztelhetjük ügyességünket és nem utolsósorban bátorságunkat.

Kekk Sára

A fák között húzódó drótpályákon sosem olyan egyszerű végigmenni, mint ahogyan az a földről tűnik, ennek köszönhetően viszont mindenki boldogan gondol vissza a kalandos élményekre.

A parkok legnépszerűbb attrakciói természetesen a különböző drótkötél-akadálypályák, amelyekből mindenhol található felnőtteknek és kifejezetten gyerekeknek kialakított változat is. Ezeken túl pedig olyan kedvelt játékelemmel találkozhatunk, mint a különböző csúszópályák, mászófalak, kisvasút, vízi dodzsem, élő sakk, mini golf, és még ki tudja, hány játék. De vajon megéri ez az üzemeltetőnek?

- Mindképpen megéri kalandparkot működtetni, különben nem csinálnánk - nyilatkozta Jáger Balázs tulajdonos, ügyvezető. Egy ilyen létesítmény kialakítását a TÜV engedélyezi, illetve a budapesti műszaki egyetemtől is kérhető engedély az üzemeltetésre. A felügyeleti és az ellenőrzési feladatokat a fogyasztóvédelmi szervek látják el. A kötelező biztosításokon túl a kislődi kalandpark belépőjegyeibe építettek egy felelősségbiztosítást, amely a vendégeknek is térít a szerződésben foglaltak szerint.

A kalandparkokban nemcsak az egyéni ügyességre építenek, hanem a csapatok összmunkájára is Fotó: archív, Nagy Lajos

Jáger Balázs elmondta, hogy a költségek számításakor figyelembe kell venni a szezonalitást. Egy kalandpark nyitva tartása bővebb ugyan, mint egy strandé, hiszen a nyári időszakon kívül tavasszal és ősszel is érkeznek vendégek, de körülbelül öt hónapos időszakkal lehet kalkulálni. Nagy figyelmet fordítanak az eszközök biztonságos üzemeltetésére, a karbantartási munkálatok elvégzésére, és természetesen a rezsi- és a bérköltségeket is figyelembe kell venni.

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a kislődi kalandpark árbevétele meghaladja a kétszázmillió forintot.

A parkokban található magaslati kötélpálya általában az élő fák lombkoronaszintjén kialakított, összetett ügyességi, technikai feladatok rendszere, melyhez elengedhetetlen, folyamatos leesés elleni biztosítási védelem is tartozik. Minden kalandpark rendelkezik saját felszerelésekkel, ilyen például a beülő, heveder, karabinerek, kantár, csiga és sisak, ezeket a látogatók rendelkezésére bocsátják, természetesen csak saját fele-
lősségre. De mit is jelent ez?

Minden parkban a legfontosabb a látogatók biztonsága. Tihanyban például minden egyes vendég, aki a pályákat szeretné használni, kötelezően részt vesz egy biztonsági oktatáson, ahol megtanulja az alapvető szabályokat és a felszerelés szakszerű használatát. Az oktatópálya használata minden alkalommal kötelező, akkor is, ha valaki már járt a parkban vagy más hasonló létesítményben.

Emellett minden parkban egy felelősségvállalási nyilatkozat is várja a látogatókat, amely minden esetben felhívja a figyelmüket, hogy ezeknek az akadálypályáknak a használata veszélyes szabadidős elfoglaltság, amelyet azon személyek folytathatnak, akiknek fizikai és szellemi képességei lehetővé teszik, hogy az üzemeltető által meghatározott biztonsági követelményeknek megfelelően használják a pályát.

- A szabadidőpark számtalan hatósági engedély beszerzése után kezdhette meg működését másfél évtizede, azóta minden évben ellenőrzik és vizsgáztatják (TÜV-vizsga) a benne működő egységeket - mondta Kovács László, a balatonfűzfői létesítmény tulajdonosa. Bár a szabályok nem változtak az utóbbi években, az engedélyt évről évre a műszaki dokumentációk és a pálya felülvizsgálata után adják ki az üzemeltetőknek, tette hozzá a tulajdonos.

Címkék#kalandpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!