kislőd, bányatelep

2018.01.11. 16:00

Nincs világítás, kátyús az út – megoldódik a problémájuk?

A napokban tett bejelentést a Naplónak Répás Miklós, hogy a lakókörnyezetében lévő, általa nehezményezett körülményekről beszámoljon. A közvilágítás hiányáról és rossz minőségű útjukról beszélt.

Borsos Renáta

Répás Miklós és szomszédja, Vass Lőrinc a hegyi útról az útjukra zúduló sarat mutatja Fotó: Borsos Renáta

Felkerestük, hogy a helyszínen tudjuk rögzíteni panaszát. Kérdésünkre elmondta, hogy a gondot az jelenti, hogy az utcájukban nincs közvilágítás. Lakóházuk Kislőd külterületén van, a Bányatelep köze-lében, az Erdészház 1. szám alatt. Azon a házsoron három ház van, de teljes a sötétség a közvilágítás hiánya miatt. A hozzájuk legközelebbi fényforrás a Bányatelep felőli oldalon, tőlük körülbelül 150- 200 méterre van, de a másik utcát világítja meg – tudtuk meg Répás Miklóstól, aki a másik nehézségükre, rossz minőségű útjukra is kitért. A házukig egy murvás, rossz állapotban lévő útszakasz vezet, amely tele van kátyúval, csapadékos idő esetén – mint ottjártunkkor is – pedig sárral. Megtudtuk, hogy a közelükben lévő, szezonálisan működő kalandpark dolgozói használják a felső, hegyi utat, amely a térkép szerint hivatalos út, de a kalandpark megjelenése előtt sosem használt, füves földút volt. Répás Miklós elmondta, azt az utat a kalandparkosok murvás úttá alakíttatták, szezonban pedig a vendégek szállítására használják, fokozatosan elmélyítve azt. Esős időben a murvás hegyi útról sártenger zúdul az útjukra.

Répás Miklós és szomszédja, Vass Lőrinc a hegyi útról az útjukra zúduló sarat mutatja Fotó: Borsos Renáta

A férfi úgy fogalmazott, jelezte már ezeket a mindennapjaikat nehezítő körülményeket az önkormányzat felé, de eddig még semmilyen változás nem következett be. Megkeresésünkre a helyi polgármester, Somogyi Anna reflektált az ott lakó panaszára.

Az út, ahol Répás Miklós lakik, egy külterületi murvás út, amelyet időnként, amikor erdei fakitermelés van, a nagy gépjárművek könnyen feltörnek. Az önkormányzat a nagy erdőgazdálkodási cégek útját nem tudta rendbe tetetni minden alkalommal, amikor szükséges lett volna. Ettől függetlenül a legutolsó uniós, külterületre vonatkozó vidékfejlesztési programon belül pályázott az önkormányzat, és néhány napja kaptuk a hírt, hogy megnyertük a pályázatot. A sikeres pályázathoz önerőt is vállalt az önkormányzat, ebből kifolyólag az utcájuk az utolsó ház határáig, a Bányatelep utcájával, illetve egy másikkal együtt aszfaltburkolatot kap egy éven belül biztosan. Közvilágítás az erdősor mentén sosem volt, nem tervezünk kiépíteni külterületen közvilágítást. Mi az önkormányzat részéről együttműködőnek gondoljuk magunkat, Répás Miklós több alkalommal is kapott szociális támogatást, amikor kért, és az utat is többször megcsináltattuk a múltban, a pályázatnak köszönhetően pedig aszfaltburkolatot kap a közeljövőben – nyilatkozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!