szakértői találkozó

2018.03.05. 15:03

Korrupcióellenes szemináriumot tart az ÁSZ

Ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) március 5-9. között Budapesten. Az idei rendezvényen huszonöt - ázsiai, afrikai, délkelet-európai, továbbá dél és közép-amerikai - ország, több mint negyven számvevőszéki szakértője vesz részt, a rendezvényhez csatlakoztak nemzetközi számvevőszéki szervezetek képviselői is.

A eseményen átadták a Solidus-díjakat, amelyet idén Handó Tünde, az OBH elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapott – közölte az ÁSZ hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai rendezvény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése, a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban.

A számvevőszék közleményében kiemelte, a nyitókonferenciáján Domokos László, az ÁSZ elnöke beszélt arról, hogy az etikus vezetés a szervezeti integritás megteremtésének egyik legfontosabb eszköze.

Domokos László felidézte: az ÁSZ évenként elvégzett integritás-felmérésében 2017-ben minden korábbinál több, összesen 3346 költségvetési szervezet, önkormányzat vett részt, ami lefedi a magyar közszféra dolgozóinak mintegy 60 százalékát. Mindez azt bizonyítja, hogy megerősödött a magyar közszféra integritása, korrupció elleni védekezőképessége – húzta alá az ÁSZ elnöke a közleményben.

A rendezvényen Domokos László, az ÁSZ elnöke átadta a 2018-as Solidus-díjakat. Az elismerést azok kapják, akik hozzájárultak az ÁSZ céljainak eléréséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, és társadalmi megbecsüléséhez.

Az indoklás szerint az idén kitüntetett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal, a bíróságok központi igazgatását ellátó szervezet vezetőjeként jelentősen hozzájárult az integritás kultúrájának magyarországi elterjesztéséhez és megerősítéséhez. Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője az elmúlt közel három évtizedben az államháztartás számos területén felügyelt és irányított sikeres számvevőszéki ellenőrzéseket, az ÁSZ módszertani munkacsoportjának vezetőjeként kiemelt figyelmet fordít a módszertani fejlesztésre – közölte az Állami Számvevőszék.

A Solidus-díjat idén harmadik alkalommal adták át, 2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök és INTOSAI főtitkár, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában