Kővágóörs

2017.08.27. 13:05

A közösségek összetartó ereje

KŐVÁGÓÖRS Nemzetünk népeinek együvé tartozásáról, a haza szolgálatáról szóltak Horváth Dezső polgármester és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnökének gondolatai a település ünnepén.

Civil Tudósítónktól

A szoboravató ünnepségen Kerkapoly Piroska, a Kerkapoly család ma élő tagjainak nevében köszöntötte mindazokat, akik megjelentek augusztus 20-án Kerkapoly István, a volt Zalavármegye alispánjának szoboravatóján. A családtörténet kutatásaira, valamint Eötvös Károly könyveiben foglaltakra hivatkozva említette, hogy a család a nemességet első Kerkapoly István révén 1685-ben szerezte és a Kővágó-Eörsi előnevet vette fel.

Kerkapoly leszármazottak a szoboravatón Fotó: Sipos Ottó Tibor

A zalai Kerka folyót partjain már horvátok élnek, ezt nevezik Kerkapolyjének. Hajdú Mihály, az ELTE nyelvész professzora szerint viszont a Kér törzsből és a Kapoly nevű faluról származtatja, és inkább kun eredetűnek véli. Kerkapoly István, a viceispán, Zalavármegye alispánja és követe elemi iskoláit szülőfalujában járta. 1837-ben első alispánná választották, tisztét 1848. március 13-án bekövetkezett haláláig töltötte be. 1830-ban országgyűlési követ, az 1843-44-es országgyűlésen ő képviselte Zalavármegyét. Balatonfüreden téglagyárat építtetett. Fő mecénása volt a füredi színház megépítésének. A Kerkapolyak, nevük eredete szerint akár kunok, akár horvátok is lehetnek, mind magyarnak vallották magukat.

Erről és nemzetünk népeinek együvé tartozásának szükségességéről, a haza szolgálatáról, a közösségek összetartó erejéről szóltak a kővágóörsi ünnepségen Horváth Dezső polgármester és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnökének gondolatai.

 

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!