Kővágóörs

2015.07.26. 10:32

Hármas aktualitású emlékezés

Kővágóörs-Pálköve - Ötödik éve gyűltek össze idén az ország és a megye Bajcsy-Zsilinszky-tisztelői, hogy fejet hajtsanak a mártír politikus-publicista emléke előtt.

Tóth B. Zsuzsa

A Bajcsy-Zsilinszky-emlékbizottság évről évre tiszteleg névadója emléke előtt. A legutóbbi találkozónak hármas aktualitása volt. Hetven éve hallgattak el a fegyverek kontinensünkön, ennyi ideje temették el Bajcsy-Zsilinszky Endrét, és 80 esztendeje járt Radnóti Miklós költő Kővágóörsön.

Kerecsényi Zoltántól Bajcsy-Zsilinszky-emléplakettet vett át az ünnepen Katanics Sándor veszprémi önkormányzati képviselő 
Fotó: emlékbizottság

Az ünnepi programon Kővágóörs lutheránus templomában D. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök tartott előadást a Zsilinszky családról. A művelődési házban rendezett kiállítás megnyitóján a diákok Radnóti-verseket adtak elő, majd Horváth Dezső polgármester köszöntőjét követően Búzás Huba költő bevezetőjében figyelmeztetett arra, hogy ébernek kell lenni a szélsőséges tendenciákkal szemben. A kiállításon látható dokumentációkról Kerecsényi Zoltán emlékbizottsági ügyvezető tartott tájékoztatót. Az ünnepségen Bajcsy-Zsilinszky-emlékplakettet vehette át D. Harmati Béla, Katanics Sándor veszprémi önkormányzati képviselő és Schiffer János egykori budapesti főpolgármester-helyettes. Majd az emlékezés virágait helyezték el a Radnóti-emléktáblánál, a Hősök Kútjánál és a Bajcsy-Zsilinszky-emlékháznál. Ott mutatták be az emlékbizottság tiszteletbeli elnöke, Horváth János nagykövet, volt parlamenti korelnök ajánlásával Illyés Gyula Bajcsy-Zsilinszky Endréről írt emlékkötetét, amely a közelmúltban látott újra napvilágot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!