Kővágóörs

2017.08.16. 11:45

Szobrot avatnak a vic’ispán emlékére

Kővágóörs Község Önkormányzata meghív mindenkit 2017. augusztus 20-án 12 órára, a Petőfi utcai Kőparknál, a néhai Kerkapoly István, volt Zala vármegye alispánjának emlékére és tiszteletére állított szoboravató ünnepségére.

Civil Tudósítónktól

A szobrot Kiss László, ábrahámhegyi szobrász, művész-tanár készítette. A pálkövei strandon lévő Bajcsy-Zsilinszky Endre mellszobrának is ő az alkotója. Avató beszédet mond az ükunoka, Kerkapoly Piroska.

A Petőfi utcát a helyiek ma is úgy hívják: „Vic'ispán" utca. Abban állt régen Kerkapoly Istvánnak, az akkori Zala vármegye országgyűlési követének, hosszú ideig alispánjának a háza.

Az alispán kúriájának egyik épületrésze, ma helytörténeti múzeum
Fotó: Kiss Gyuláné Sümegi Zsuzsa

Padányi Biró Márton püspök a kislődi kálvinista nemeseket rábírta, hogy birtokaikról lemondva, földjeikért cserébe költözzenek a Balaton partjára. Így kerültek az öreg Bakony szülöttei, többek között a Kerkapolyak Udvariba, Kővágóörsre. Kerkapoly István ifjú- és férfikorát Kővágó-Eörsön töltötte. Itt volt úri háza és szép birtoka, mely lenyúlt a Balatonig, halászati joga volt a tó vizére is.

A Kerkapoly család 1685–ben szerezte I. Lipóttól a címeres levelet.

Deák Ferenc, a haza bölcse és testvére, Deák Antal többször járt Kővágóörsön vendégségben náluk. Barátja volt a keszthelyi gróf is, a nagy Festetich György fia, más híres személyiségek mellett Kisfaludy Sándor, a lánglelkű költő, Csányi László, függetlenségi harcunk egyik vértanúja is.

Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!