Szertelenül, határok nélkül

2020.08.27. 20:00

A kábítószer és a fogyatékosság állt a veszprémi találkozó fókuszában

Összefogtak az illetékesek a kábítószer-fogyasztás megelőzéséért, a fogyatékossággal élők megsegítéséért, és minderről kétnapos szakmai találkozón beszéltek Veszprémben, a helyi Alkohol-Drogsegély Ambulancia Napsugár klubjában augusztus 25-26-án.

Kovács Erika

20200825. Vp, Napsugár Klub damjanich u 7/A kábszerügy, megelőzés, stb. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A programokat a Szertelenül, határok nélkül című uniós pályázattal valósították meg.

A találkozót az együttműködés jegyében a veszprémi ambulancia közösen szervezte meg a Veszprémi Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal (VKEF) és a Veszprémi Rendőrkapitánysággal (VRK) Orsós Károly őrnagy, a VRK bűnmegelőzési előadója kezdeményezésére, amelyen a veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szervezetek, intézmények képviselői, szakemberei is részt vettek.

Wéber László, a VKEF elnöke köszöntőjében egyebek mellett elmondta, alapvetőnek tekintik az együttműködést a különféle szervezetek és az intézmények között a drog visszaszorításáért, fogyasztásának megelőzésért, illetve a gyógyításért, a rehabilitációért. Hozzátette, Veszprém önkormányzata a jövőben aktívan részt vesz a VKEF munkájában, támogatásában.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Faragó Aranka, a veszprémi ambulancia szociális munkatársa arról beszélt, hogy a koronavírus sok nehézséget okozott a pályázati programjaik megvalósításánál. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Scherer Péter és Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színművészek által alapított Nézőművészeti Kft. fiataloknak és szülőknek szóló, gondolatébresztő előadásaival gyakran találkozhat a közönség a veszprémi iskolákban is.

A találkozón Dobosi Ádám hadnagy a VRK képviseletében az új pszichoaktív szerekről aláhúzta, ismeretlen az összetételük, emiatt a fogyasztásuk különösen veszélyes. Károsítják a szervezetet, például máj-, vese- és idegrendszerei károsodást, mentális zavart, függőséget okozhatnak.

A VRK javaslatára új taggal bővült a VKEF, miután Kemendyné Bauer Zsuzsanna elnök vezetésével belépett a Társasházak Veszprémi Egyesülete is.

Az ötletet az adta, hogy a nyomozásoknál a szerhasználattal, a terjesztéssel és a prostitúcióval kapcsolatos bűncselekmények gyakran bérelt lakásokban történnek.

Emiatt célszerű, hogy a bérbeadók a fentiek kizárását külön rögzítsék a bérleti szerződésben.

A találkozó második napján az érzékenyítés, a szemléletformálás és az esélyegyenlőség állt fókuszban. Plank Beáta fogyatékosságügyi tanácsadó a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ képviseletében a Montázs nevű projektet mutatta be. Ennek fő célja, hogy a fogyatékos embereknek való szolgáltatásokat fejlesszenek és tegyenek számukra hozzáférhetőbbé. Így javulhat életminőségük, önálló életvezetésük, valamint a társadalmi elfogadásuk is.

Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete elnöke kiemelte, az egyesület sokat tesz a vak, alig látó vagy gyengén látó emberekért, védik érdekeiket, képviselik őket, intézik ügyeiket.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Brokés Judit, az Autispektrum Egyesület elnöke bemutatta önsegítő csoportjukat, amit azok a szülők hoztak létre, akik Veszprém megyében autizmus spektrumzavarral élő gyermeket nevelnek. Az egyesület foglalkozik például szemléletformálással, közös szabadidős programok szervezésével, képzésekkel, fejlesztéssel.

Mindegyik egyesület rendkívül fontosnak tartotta azt, hogy a társadalom kellő nyitottsággal, elfogadással forduljon a fogyatékossággal élő embertársaink felé. A részletekről a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia honlapján, közösségi oldalán lehet olvasni, ahol feltehetnek kérdéseket a pszichológusnak az érdeklődők.

Legközelebb szeptember 15-én szerveznek szakmai találkozót, amelyen Demetrovics Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének pszichológusa, addiktológusa, intézetigazgató, egyetemi tanár tart előadást a Hotel Malomkert nagytermében 13 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!