Hátrányból előny

2021.03.25. 16:00

A megbetegedőket kölcsönzött emberekkel helyettesítik

A munkaerőkölcsözőkön keresztül bevételhez jutó munkavállalók jogi szempontból több esetben hátrányosabb helyzetben lehetnek, mint akiket határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztat egy cég. Ám most mégis előnyös lehet ez az alkalmazási forma.

Rimányi Zita

Mürkl Mónika, Magyar Szakszervezeti Szövetség Veszprém megyei képviseletvezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint a koronavírusjárvány hatására sem nőtt meg jelentősen a dolgozók iránti kereslet a munkaerőkölcsönző cégeknél. Ugyanakkor az köztudott, hogy több ágazatban sokan elvesztették állásukat, másokban egy-egy időszakban sokkal több munkásra van szükség az állandó létszámnál. A fertőzésveszély előtti időben is jellemző volt, hogy akadtak vállalkozások, ahol a dolgozók öt, máshol a húsz százaléka is kölcsönzött munkaerő volt.

Az érdekképviselő a jelenlegi helyzet kapcsán arról beszélt, hogy jó alternatíva, átmeneti megoldás lehet az elhelyezkedésre a munkaerőkölcsönzők nyújtotta lehetőség. Például addig is bevételhez juthat egy vendéglátóiparban dolgozó így, amíg eredeti munkahelye újranyithat. Magyarázata alapján ezek a cégek, amelyek jellemzően több vállalkozáshoz közvetítenek ki embereket, három-hat hónapos próbaidőre veszik fel őket, amely alatt mindkét fél azonnal, indoklás nélkül felmondhat és ilyenkor nincs felmondási idő. Ez általában hátrányos a munkavállallóknak, most viszont előnyös lehet, ha újranyit korábbi foglalkoztatójuk és vissza akarnak menni hozzá. A fizetéskiesésüket azonban így is – ha nem is kapnak annyi pénzt, mint korábbi helyükön – átmenetileg pótolhatják. Előfordul, hogy a kölcsönzötteket havonta más-más céghez közvetítik ki dolgozni, oda, ahol épp a megrendelések, a forgalom miatt hol kevesebb, hol több dolgozóra van szükség a feladatok teljesítéséhez.

Mürkl Mónika tapasztalatai szerint jelenleg a kereskedelemben is több kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatnak, a vírus miatt ugyanis többen megbetegedtek az utóbbi időben a boltokban dolgozók közül is. A leterheltség pedig az üzletekben jellemzően folyamatosan nagy. Ilyenkor a segítőként érkezőknek nincs szükségük speciális tudást igénylő szakképzettségre, például az árufeltöltésben, a termékek polcokra kihelyezésében vehetnek részt. Gyakorlati tapasztalataik mindenképp bővülnek több területen, ami hosszútávon lehet hasznos számukra. Az is előfordul, hogy ha kölcsönzöttként megismerik őket, elégedettek velük, akkor átveszi őket a kölcsönző cégtől az a vállalkozás, ahol a munkát ténylegesen végzik. Így már egy új helyen kaphatnak határozatlan idejű munkaszerződést. Arra azonban a szakember felhívta a figyelmet, hogy ha valaki most a járvány okán munkaerőkölcsönzőhöz szerződik, az apróbetűs részeket is alaposan olvassa el alkalmazása feltételeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!