a Borbála szobornál

2019.12.08. 07:00

A bányászok védőszentjére emlékeztek Ajkán

Szent Borbálára, a bányászok védőszentjére emlékezett a város, az egykori bányászok, a hagyományőrző szervezetek tagsága december 4-én az Agorán a Borbála szobornál.

Tisler Anna

Az ünnepi megemlékezés szónoka Herendi József volt

Fotó: Györkös József/Napló

Borbála legendája a villámcsapással fonódott össze, ezért olyan szakmák művelői tartják védőszentjüknek, amelyek a tűzzel, a váratlan veszéllyel kapcsolatosak.

Borbálát, a 14 segítő szent egyikét a váratlan és készületlen halál elleni oltalmazónak is tekintik. A sújtólég és más váratlan veszély fenyegetettségében dolgozó bányászok ezért is fohászkodtak hozzá a leszállás előtt. Szent Borbála napjára 1992 óta emlékeznek december 4-én. Ajkán koszorúzással, majd szentmisével tisztelegnek Szent Borbála emléke előtt.

Herendi József, az Ajkai Bányász Nyugdíjas Szakszervezet titkára ünnepi köszöntőjében elmondta, mivel a a legenda a villámcsapással kötődött össze, Borbála kultusza különösen olyan szakmákkal fonódott össze, amely a tűzzel, a robbanással kapcsolatos. Ő tartja védőszentjének a bányász, a kohász, a tüzér, a tűzszerész, a kőműves, az erdész, a hegymászó, az építész. Régen az emberek a zivatar idején, a villámlás valamint tűzvész idején is hozzá fohászkodtak.

Az ünnepi megemlékezés szónoka Herendi József volt
Fotó: Györkös József/Napló

Az ünnepi beszédet követően Ajka város önkormányzata nevében Horváth József és Dorner László alpolgármester, a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány, a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör valamint a Bányász Hagyományápolók helyezték el a koszorút a szobornál. A megemlékezést követően a csingeri lV. Boldog Károly Király Kápolnában Bakos Frigyes esperes az élő és elhunyt bányászokért, a bányászok hozzátartozóiért mondott szentmisét, amelyben a szeretetről és a közösség erejéről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában