Nagy szükség van rájuk

2019.04.15. 07:00

A civilszervezetek tagjaiból hatékonyan felépíthető Sümeg közössége

A legutóbbi Sümegi Szimpózium vendége Tanai Károlyné, a Sümegi Városvédő és -szépítő Egyesület alapítója, Dávoti Józsefné, az Aktív Nagyik Klubjának elnöke és Végh László polgármester volt.

Tóth B. Zsuzsa

Végh László, Dávoti Józsefné és Tanai Károlyné vett részt a legutóbbi Sümegi Szimpóziumon, amelyen a civil szervezetek kerültek előtérbe Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A beszélgetés témája a helyi civilélet, a város közéletében szerepet vállaló civilszervezetek voltak.

Végh László a város aktív civiljeiről szólva leszögezte, hogy egyesületeik a kultúra, a jótékonykodás és a sport vonalai mentén működnek. Úgy vélekedik, hogy a hölgyek fontos szerepet töltenek be a sümegi szervezetekben, ők a legaktívabbak. Vallotta, hogy hálás ezért nekik. – Talán ez már szociológiai kérdés is, de tény, hogy a családanyák, nagymamák szeretik a közösségeket. Utóbbiak talán már jobban ráérnek, így alakulhatott ki, hogy szívesen vesznek részt a programokon, szervezik azokat, szerepelnek. A férfiak talán visszahúzódóbbak. A közéletben való részvétel, az aktivitás inkább az idősebb korúakra jellemző – mondta.

– A város helyi társadalmában jelentős szerepet foglalnak el a civilszervezetek, Sümegnek mindig nagy szüksége volt rájuk, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a támogatásukra. A Sümeg Városért Közalapítvány ezzel a céllal jött létre, oda pályázhatnak a civil szervezetek. A költségvetésből tölti fel a város a büdzsét, idén hárommilliós összeg kerül ebbe a kasszába. Az lenne jó, ha úgy költenék el, hogy megsokszorozzák az összeget, például pályázatok önrészeként felhasználva azt – mondta Végh László, egyúttal örömét fejezte ki, hogy egyes civilcsoportok összekapcsolódnak.

Tanai Károlyné, a Sümegi Városvédő és -szépítő Egyesület alapítója, tiszteletbeli elnöke köszönetet mondott azért, hogy a szervezet megkapta a Kisfaludy-díjat, amely munkájuk elismerését jelenti.

– Sokrétű a munkánk, amely kis falvakban és a városban is faültetésekkel kezdődött. Azóta rendezvények szervezését vállaljuk, szobrok, műemléktáblák kerültek a helyükre segítségünkkel. Zászlót, címert csináltattunk, és más jelképeket kaptunk a város részére. Figyelemmel kísérjük a város fejlődését, felhívjuk a figyelmet a hiányosságokra. Most például a korpuszok felújítása van napirenden, mi is tettünk azért egykor, hogy itt maradjanak. Sok gondunk van, nincs helyiségünk, kevés a pénzünk, de szeretnénk dolgozni tovább. Készülünk az Erzsébet tér megnyitására, sok segítséget kaptunk a város vezetésétől ehhez. Amellett a vállalkozók munkájukkal támogatnak bennünket, hogy az elképzeléseink megvalósuljanak – mondta Tanainé.

Végh László, Dávoti Józsefné és Tanai Károlyné vett részt a legutóbbi Sümegi Szimpóziumon, amelyen a civil szervezetek kerültek előtérbe Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Dávoti Józsefné, az Aktív Nagyik Klubjának vezetője elmondta, hogy a 21 éves klubot a Háziasszonyok Klubjából szervezte egykor Balázsy Mária Éva. – Ő volt az, aki követendő irányvonalat adott számunkra, megtanított minket szerepelni. Sok helyen bemutatkozunk a városban, például a Jakab-napokon, Kisfaludy-napokon, adventkor pedig évek óta az egyik gyertyagyújtást vállaljuk. Segítünk a Mikulásnak, kivesszük részünket mindig az adventi forgatagból. Tagjaink ügyes háziasszonyok, sütnek-főznek, de apró ajándéktárgyakat szintén készítettünk, eladásukkal jótékony célt támogatunk. Sok kicsi sokra megy, ha valamit adhat az ember, örül neki, még ha az kevés is. Legutóbb a Parlamentbe és a Szépművészeti Múzeumba jutottunk el támogatással. Nem elhanyagolható egy közösség számára, hogy tagjai jól érezzék magukat.

– Összeszokott csapat vagyunk, büszkén képviseljük Sümeg érdekeit vidéken is. Jó érzés, hogy mindenhol örömmel várnak bennünket. Nem mindig a szereplés a vágyunk, de azt is bevállaljuk – mondta mosolyogva. Elismerte, büszkék arra, hogy sok minden történt a közelmúltban a városban, ezekről minden alkalommal beszélnek az összejöveteleiken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában