családháló pont

2019.02.13. 16:00

A családokat támogatják Zircen

Országszerte alakulnak – a fővárosban és a vidéki településeken is – a családháló pontok, a legutóbbi a közelmúltban Zircen.

Müller Anikó Hanga

Székely Attila fontosnak tartja a hazai és a kárpátaljai családok barátságát, az erre épülő Testvércsalád mozgalmat

A 2011. óta működő Családháló.hu online családi magazin és közösség, melynek célja a fiatal családok támogatása. Oldaluk a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól, informál az aktuális hírekről, kulturális programot kínál, kitekintést nyújt a világba, pozitív, követhető családmodelleket mutat be, gyakorlati tanácsokat ajánl.

Székely Attilát, a Családháló országos szervezőjét a zirci csoport megalakulásakor kérdeztem munkájukról, céljaikról. Elmondta, kezdetben csak online magazinban gondolkodtak, ekkor nem volt körülöttük „élő” közösség. Teltek az évek, az internetes portáluk körül nagy tábor alakult, így elhatározták, továbblépnek.

– A közösségi oldalunkat ma huszonhárom ezren követik, a honlapunkon pedig olyan információkat közlünk, naprakészen, melyek segítik a családalapítás előtt álló fiatalokat, vagy fontosak a gyermekes családok számára. Ezen túl rendezvényeket szervezünk, családi napokat, konferenciákat, képzéseket. Fontosnak tartom kiemelni nemzetközi kapcsolatainkat is. A Testvércsalád mozgalmat 2014-ben kezdeményeztük a magyarországi és a kárpátaljai családok közötti személyes kapcsolat erősítése érdekében, melynek keretében határon inneni és túli családokat kötünk össze, hogy a találkozót követően kapcsolatukat közös élményekkel töltsék meg, hangsúlyozta.

Ennek eredményei közé tartozik a Testvércsalád találkozó, a gyermeknyaraltatások, a kárpátaljai magyar diákok magyarországi tanulmányainak támogatása. A magyar kormány megítélése szerint e tevékenység fontos, hiánypótló, támogatásra méltó civil kezdeményezés, melynek határokon átívelő kölcsönös családerősítő hatása van, ezért a tavalyi évben 71 millió forinttal támogatta a programot. Ez az összeg ezerkétszáz gyermek és családjaik magyarországi utazását, tartózkodási költségét fedezték. Kárpátaljai magyar családok ismerkedtek meg anyaországiakkal, egymás testvércsalád párjai lettek.

Székely Attila fontosnak tartja a hazai és a kárpátaljai családok barátságát, az erre épülő Testvércsalád mozgalmat

Székely Attila vallja, a Családháló nemzetépítő- és egyesítő, segítő tevékenység, ami évtizedekig ható nyomot hagy a családokban, a gyermekek szívében. A közös programok szervezése sikere érdekében 2018 elején együttműködési megállapodást írtak alá a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, a „Kárpátaljai Második Esély” Jótékonysági Alapítvány, a Sámuel Alapítvány, a Kezünkben a Jövő Alapítvány, a Cserkészliliom a Keresztény Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány, a Család és Élet Egyesület, a Beregszászi Római Katolikus, valamint a Beregszászi Református Egyházközség képviselőivel.

Hetedik alkalommal adományozzák a Családháló díjat, mellyel olyan szakembereket és szervezeteket részesítenek elismerésben, akik kiemelkedően sokat tesznek a családokért, a gyermekekért. Online regisztrációs felületükön bárki tehet jelölést kórházi- vagy házi gyermekorvosra, védőnőre, óvónőre, bölcsődei nevelőre, pedagógusra, vagy bármilyen más területen dolgozó szakemberre, szülészetre, bölcsődére, óvodára, iskolára, kórház gyermekosztályára, vagy bármely gyermekintézményre. A díjazottakról internetes szavazás dönt. A zirci alakuló összejövetelen Székely Attila kiemelte, európai uniós támogatásnak köszönhetően képzéseket, csapatépítő tréningeket és olyan rendezvényeket tudnak szervezni a bakonyi kisvárosban is, melyek tartalmasabbá teszik a lakosság életét és ezek nyertesei a családok lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában