Kedvező előjel őszre

2019.05.28. 11:30

A Fidesz–KDNP a megyében is elsöprő győzelmet aratott

Ahogyan országosan, úgy Veszprém megyében is a Fidesz–KDNP elsöprő győzelmét hozta az idei európai parlamenti (EP) választás: megyénkben a szavazók 54,75 százaléka a kormánypárt mellett tette le voksát.

Juhász-Léhi István, Marton Attila, Polgár Tibor

Forrás: Illusztráció

A második helyre a Demokratikus Koalíció futott be 15,2 százalékkal, majd a Momentum (8,22), a Jobbik (7,53) és az MSZP–Párbeszéd (5,96) következik a sorban. A lista második felében a Mi Hazánk Mozgalom (3,5), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2,39), az LMP (2,06), valamint a Munkáspárt (0,38) végzett. A Veszprém megyei eredmények némileg eltérnek az országos átlagtól, amihez képest megyénkben a Fidesz–KDNP több mint két százalékkal több szavazatot kapott, illetve például országosan – minimális különbséggel – az MSZP–Párbeszéd megelőzte a Jobbikot. A 99,98 százalékos feldolgozottsági adatok szerint Magyarországon a 2019-es EP-választáson minden korábbinál magasabb, 43,37 százalékos volt a részvételi arány.

– A Fidesz–KDNP az egész megyében a várakozásoknak megfelelően, kiválóan szerepelt az európai parlamenti választáson, a szavazás eredménye pedig jó előjel számunkra az őszi önkormányzati választásokra – jelentette ki megkeresésünkre Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Fidesz Veszprém megyei elnöke.

A kormánypárti politikus köszönetet mondott a választópolgároknak, amiért ilyen sokan leadták a voksukat, hiszen megfogalmazása szerint a mostani időszakban Európa és Magyarország jövője a tét.

Meghaladta a várakozásokat az eredmény

Mint mondta, a részvételi arány még az ő pozitív várakozásainál is jobban alakult, megyei szinten pedig meghaladta az országos átlagot. Megjegyezte: örömteli, hogy a kormánypártok támogatottsága a megye több városában megközelítette a 60 százalékot, sőt előfordult, hogy túllépte azt, míg számos kisebb településen még ennél is jobb eredményeket értek el.

Kovács Zoltán országgyűlési egyéni választókerületében, a megye 4. számú választókörzetében a Fidesz–KDNP a szavazatok 62,13 százalékát gyűjtötte be 43,6 százalékos részvétel mellett – ez országosan is kiemelkedő arányú győzelem.

A Fidesz Veszprém megyei elnöke az ellenzékkel kapcsolatban kifejtette, az EP-választás eredményeinek tükrében az látszik, hogy a Demokratikus Koalíció megerősödött, miközben a Jobbik jelentősen gyengült, az MSZP pedig tovább agonizál.

– Elsősorban annak örülünk, hogy a DK és a Momentum jó szereplésének köszönhetően sikerült megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét. Annak ellenére, hogy jelentős a Fidesz médiatúlsúlya, sikerült eljuttatni a választók egy részéhez az üzeneteinket. A vártnál jobb szereplésünk annak köszönhető, hogy sokan értették meg, az Európai Unióban is szükség van a nemzetek erős szövetségére, akár közös igazságszolgáltatásra is – értékelte a vasárnapi választást Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció Veszprém megye 1. számú választókerületének elnöke. Hozzátette, az önkormányzati választásokra széles körű összefogással készültek eddig és készülnek továbbra is. Megjegyezte, a Fidesz mostani szereplése is azt mutatja, hogy egy teljes összefogással Veszprémben leváltható akkor is, ha számukra nem biztosítottak az egyenlő feltételek.

A szavazatok 6,66 százalékát szerezte meg országosan a Magyar Szocialista Párt (MSZP). Veszprém megyében még ennél is gyengébben szerepeltek a szocialisták, a választók 5,96 százaléka voksolt a baloldali pártra. – A politikai üzeneteink megfelelőek voltak, azonban hiába támogatta a felmérések szerint a választók többsége a Szociális Európa programunkat, a választáson más ellenzéki, akár hasonló üzeneteket megfogalmazó pártokra szavaztak – mondta kérdésünkre Hartmann Ferenc, az MSZP Veszprém megyei elnöke. Úgy vélte, nem volt elég karakteres és lendületes a kampányuk, ez nagyban hozzájárulhatott a vasárnapi eredményhez.

A megyei pártelnök kiemelte: a választás eredménye azt is megmutatta, hogy az őszi önkormányzati választáson egy ellenzéki együttműködéssel gyengíthető lesz az „Orbán-rendszer”.

Galambos István, a Jobbik megyei elnöke szerint pártjuknak soha nem látott nyomás alatt kellett egy sorsdöntő kampányt lefolytatnia.

– Van egy kész programunk, és alternatívát kínálunk Orbán Viktor programjával szemben, a migráció elleni valódi védelmet, ennek érdekében a határzár mellé határőrséget ígérve, az egész Európai Uniónak védelmet nyújtó megoldást keresve.

Az utóbbi években hazánkra „eresztett” migránsok átvilágítását, szükség esetén kitoloncolásukat, a magyarok elvándorlásának megállítására pedig az azonos munkáért hasonló bért kínáló bérunió megteremtését tartjuk szükségesnek. Arra az esetre pedig, ha a magyar vádhatóság nem üldözi a korrupciót, az európai ügyészséghez való csatlakozás mellett állunk ki. A párt a szükséges korrekciókat végrehajtva, megújulva néz az önkormányzati választások elé.

Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika belügyi kabinetvezetője szerint az önmagáért beszél, hogy az országos elnökség lemondott, és tisztújítás lesz a pártban. Alapjaiban kell végiggondolni a hogyan továbbot. – Meggyőződésem, hogy zöldpolitikára szükség van Magyarországon is. Hogy zöldpolitikát miként lehet sikerre vinni, annak a módját kell megtalálnunk mielőbb – hangsúlyozta Gerstmár Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában