Csak az idő dolgozott ellene

2019.04.01. 11:30

A gázszerelőnek tanuló Tóth Márk negyedik lett az országos versenyen

A Budapesten rendezett Szakma Sztár verseny döntőjében a Széchenyi István Baptista Középiskola 11. b osztályos tanulója, Tóth Márk központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakmában negyedik helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel mentesül több szakmai vizsgarész letétele alól.

Tóth B. Zsuzsa

A tanítvány és mesterei: Nagy László, Tóth Márk és Csizmadia László az iskolában Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az országos szakmai verseny sikeréről szólva Szollár Gyula igazgató örömét fejezte ki, hogy idén is jól szerepelt az iskola.

– Több éve így van ez már, gyakran értünk el dobogós helyet a komplex versenyen ahol mindig kiderül, hogy kik a legjobbak az országban. A színvonalas verseny résztvevői már profik, szakemberek. Köszönöm a kollégáknak a befektetett időt, energiát, aminek előbb vagy utóbb mindig megvan az eredménye. Ez a szakterület rá a legjobb példa – mondta Szollár Gyula.

Márkot az elméleti anyagból Csizmadia László, a gyakorlati részből Nagy László készítette fel. Csizmadia László úgy nyilatkozott a versenyről, hogy nagy öröm volt újra részt venni a versenyen és annak a döntőjében. – Nagyon komoly felkészítés előzte meg a részvételt. Egyre jobban bebizonyosodik, hogy több hónapos tanulásra, a gépek rutinszerű használatára van szükség, valamint kell, hogy bízzon egymásban a tanár és a diák.

– Nagy motiváló erő, hogy az eredménynek köszönhetően már nem kell vizsgát tennie Márknak, felszabadult, és ez a következő évfolyamokon tanulókat inspirálja. Az alsóbb évfolyamok legjobb tanulói is ott lehettek a döntőben, hogy ösztönözzük őket arra, hogy jövőre ők érhessenek el legalább ilyen jó eredményt – mondta Csizmadia László, leszögezve, hogy mennyire fontos az új eszközök ismerete is. Márk munkája volt a legpontosabb a döntőben, sőt, az írásbeli középdöntőn az első helyen végzett, csak sajnos később kifutott az időből.

Nagy László szerint a versenyen felmerülő újabb technológiák megoldására nehéz felkészülni. – Szerencsére vannak segítségeink, olyan előadók, akik ezt átadják a tanulóknak. Igyekeztünk azokat a szerelési technológiákat gyakorolni, amelyek várhatóan előfordulhatnak, de még többet kellett volna. A döntőben kevés ideje volt Márknak, ez pedig a legnagyobb ellensége egy versenyzőnek. Ettől függetlenül mindannyian nagyon örülünk az eredménynek – mondta Nagy László.

A tanítvány és mesterei: Nagy László, Tóth Márk és Csizmadia László az iskolában Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az Óhídon élő tanuló, Tóth Márk arról beszélt, hogy milyen út vezetett a döntőig. – Az írásbeli középdöntőre az iskolában készültünk fel, aztán egy válogatón vettem részt Budapesten, ahol már szóbeli és gyakorlati megmérettetés is várt ránk. A budapesti döntőn három napon át versengtünk. Csalódott vagyok, hogy csak negyedik lettem, de boldog is, hogy egyáltalán ott lehettem a döntőn. Gázkazán, gáztűzhely lekötése volt a feladat, sokat gyakoroltuk ezeket, de nem eleget – mondta Márk, aki még nem döntötte el, hogy dolgozni fog vagy egyetemre megy a tanév végeztével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában