Férfiasan helytálló nők

2019.03.11. 07:00

A gyengébb nem képviselői kevesebbet keresnek

A háztartásokat érintő ingatlan- és pénzügyi döntésekből Magyarországon nagyobb részt vállalnak a nők, mint a férfiak, a munkahelyükön azonban mégis kevesebb jövedelemmel kell beérniük – derül ki az ingatlan.com és money.hu közös kutatásából, amely nőnap alkalmából a nemek közötti különbségeket vizsgálta.

Molnár Sándor

A nők bruttó fizetése Magyarországon átlagosan 14 százalékkal marad el a férfiakétól Fotó: Pixabay

A magyarok életének legnagyobb értékű vagyontárgya az ingatlan, de a pénzügyeket érintő kiadások is hosszú tá- von meghatározhatják a háztartások anyagi helyzetét. Joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a nők vagy a férfiak vállalnak-e döntő szerepet ezekben az ügyekben.

Az ingatlanvásárlás előkészítésében sokkal nagyobb szerepet vállalnak a hölgyek: az ingatlan.com adataiból az derül ki, hogy a hirdetési portálon az elmúlt 12 hónapban az ingatlanok iránt aktívan érdeklődő, illetve a lakások megtekintését telefonon is kezdeményező látogatók 58 százaléka nő volt. A money.hu adatai is azt tükrözik, hogy a pénzügyi döntések, illetve azok előkészítése iránt a nők is élénken érdeklődnek: az oldalon a hitel­ajánlatokat, bankszámlákat összehasonlító, vagy éppen szakértői konzultációt kérő látogatók kicsit több mint a fele, 52 százaléka nő. A hölgyek tehát információk gyűjtésével is hozzájárulnak a nagyobb családi pénzügyi döntésekhez.

Ez kiemelt fontosságú, hiszen egy költözés esetén a családoknak jelenleg több mint 170 ezer hirdetésből kell kiválasztani a következő otthonukat. Ha viszont hitelfelvétel is szükséges egy ingatlanvásárlás esetén, akkor több száz ajánlat közül lehet választani nagyon eltérő feltételek mellett, ezért minden ilyen döntés alapos tájékozódást és előkészítést igényel.

A nők bruttó fizetése Magyarországon átlagosan 14 százalékkal marad el a férfiakétól Fotó: Pixabay

Ellentmondásosnak tűnik azonban, hogy a háztartások anyagi helyzetét befolyásoló nagyobb értékű döntésekből ugyan jobban kiveszik a részüket a hölgyek, a munkahelyükön viszont a férfiaknál kevesebb bruttó jövedelemmel kell beérniük. Az Eurostat legfrissebb, 2017-es adatai alapján a nők bruttó fizetése Magyarországon átlagosan 14 százalékkal marad el a férfiakétól, igaz, ez jobb eredmény az EU-s átlagnál, ahol a hölgyek jövedelme átlagosan 16 százalékkal kevesebb. Előre­mutató lehet, hogy a fiatal munkavállalók körében itthon alig van különbség a nők és a férfiak fizetése között: a 25 év alatti dolgozók esetében a női fizetések csupán 3,2 százalékkal alacsonyabbak.

A fenti adatok szerint a nők nagyobb felelősséget vállalnak olyan nagy értékű családi kérdések előkészítésében és eldöntésében, mint az ingatlan- és pénzügyek, ami alapján a hölgyek nagyobb bizalmat és elismerést érdemelnének a munkahelyükön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában