Így tedd rá!

2019.05.28. 11:00

A gyerekek állnak a középpontban a csetényi óvodában

Óvodai évzáró volt a Csetényi Óvoda és Mini Bölcsődében: az ünnepségre a koronát azt tette fel, hogy az Így tedd rá! program referencia­intézménye lett az ovi.

Juhász-Léhi István

Kelemen Anita, az óvoda vezetője megnyitóját azzal kezdte, hogy amikor 2015-ben megálmodott egy óvodát, akkor olyan ovit képzelt el, ahol jó gyereknek lenni, ahol jó dolgozni. Nem hitte, hogy ez majd egyszer megvalósul.

– Ismét lezártunk egy tartalmas nevelési évet, 84 óvodással és 8 bölcsődés gyermekkel – mondta Kelemen Anita, aki beszélt arról is, hogy idén is sok élményben volt részük, kiemelve a szüreti felvonulást. Az intézményben dolgozó pedagógusok számára fontos, hogy a gyerekek megismerjék a szülőföld, az itt élő emberek, a helyi hagyományok, a néphagyományok, szokások, a közösséghez való tartozás élményét, a nemzeti, családi és tárgyi kultúra értékeit, megtanulva ezek szeretetét és védelmét.

Nemcsak felélesztették a szüreti felvonulás hagyományát, hanem újakat is teremtettek: például az iskolával közösen Márton-napi felvonulást, de szóba került az adventi vásár, a karácsonyi készülődés is, ami egyre közelebb hozta az óvodához a családokat. 2018 őszén vehették át a Boldog Óvoda kitüntető címet, aminek fókuszában az áll, hogy miként lehet a negatív gondolkodásmódon változtatni és optimista hozzáállást kialakítani a hétköznapokban

Az intézményvezető elmondta: mindannyiunk életében eljön a nap, hogy dönteni kell: melyik utat válasszuk? És ha majd rálépünk, nem érdemes azon gondolkodni, hogy mi lett volna, ha másképp döntünk. Abból kell a legtöbbet kihozni, amit választottunk. A tökéletesség bennünk létezik, de mi döntjük el, hogy mit tartunk tökéletesnek, tette hozzá.

A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a helyi hagyományok, a néphagyományok őrzésére és a közösségi élményekre
Fotó: Penovác Károly/Napló

Balatoni Katalin táncpedagógus, neveléstudományi bölcsész, az Így tedd rá! program gazdája óriási tapsot kapott. Elmondta, számára megtisztelő, hogy itt lehet. Bízik abban, hogy hosszú távú és jó lesz az együttműködés a csetényiekkel. Kiderült: Csetény a 13. referenciaintézményük. A tizenegyedik óvodai referenciaintézményük az országban, ám még büszkélkedhetnek egy bölcsődével és Floridában egy hétvégi magyar iskolával.

– Az volt az álmom, hogy olyan tudást adhassak a pedagógusoknak, és ezáltal olyan élményt nyújthassak a gyerekeknek és családoknak, ahol a középpontban a gyermek áll – fogalmazott Balatoni Katalin az ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában