Bendes Zsófia még csak 8 éves

2018.06.09. 08:00

A gyógyulás kapujában – Már átérzi az élet értékét a másodikos kislány

A nyolcéves Bendes Zsófiánál februárban derült ki, hogy súlyos csontvelő-elégtelenségben szenved, s azóta családjával együtt küzdenek a felépüléséért.

Laskovics Márió

Bendes Zsófia és édesanyja, Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna remélik, nemsokára elvégzik a várva várt csontvelő-transzplantációt

A második osztályos Bendes Zsófia súlyos vérképzési betegsége miatt csontvelő-átültetésre szorul, s jelenleg is megfelelő donorra vár. Januárban sokat betegeskedett, kék foltok jelentek meg rajta, fáradékony lett, időnként vérzett az orra. Ekkor még nem gondoltak nagy bajra. Februárban a háziorvos vérvizsgálatra küldte, s mivel az eredmények nagyon rossz vérképet mutattak, még aznap, 23-án mentővel vitték fel Budapestre, a Heim Pál Gyermekkórház onko-hematológiai osztályára, ahol azóta is kezelik, heti egyszer. Először leukémiára gyanakodtak, de a csontvelő-mintavételek alapján kiderült, hogy egyfajta genetikai rendellenességben, úgynevezett mielodiszpláziás szindrómában szenved. Vagyis nem képződik elegendő egészséges vörösvérsejt a szervezetében, a vérlemezkék számának csökkenése váralvadási zavarokat, vérzéseket okoz – mondta el lapunknak Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna.

Az életvidám kislány alig várja, hogy újra focizhasson, mozoghasson

Az aggódó édesanya felidézte, az egy hónapig tartó vizsgálatok idején a fővárosi kórházban tartózkodtak, ahol Zsófia szüleit, s két testvérét is leellenőrizték, de sajnos nem alkalmasak donornak. Zsófia április 4-én felkerült az országos csontvelő-transzplantációs várólistára. Ekkor a legnépszerűbb közösségi oldalt hívták segítségül, sokan megosztották felhívásukat, minek nyomán rengetegen jelentkeztek az egész országból, hogy őssejtjüket felajánlják.

A fény felsejleni látszik az alagút végén, ugyanis a család hétfőn utazik véregyeztetésre a majdani donáció helyszínére, a budapesti Szent László Kórházba, ahol felvilágosítást kapnak a későbbiekre nézve.

Zsófia a nehézségek ellenére igyekezett a tanulásra is koncentrálni, félévi bizonyítványához képest a tanév végére javított, tanítói segedelmével. Az életvidám kislányon külsőleg nyoma sincs a betegségnek, csak fáradékonyabb. Öt éves kora óta focizik, úgyhogy már hiányzik neki a mozgás, s alig várja, hogy a tél óta felszedett plusz kilogrammokat leadhassa. Édesanyja elmondása szerint megváltoztatta a betegség: már átérzi az élet értékét.

Bendes Zsófia és édesanyja, Bendes Lajosné Istenes Zsuzsanna remélik, nemsokára elvégzik a várva várt csontvelő-transzplantációt

Örömteli hír a családnak, hogy ennyien összefogtak, Zsuzsanna könnyeivel küszködve köszönte meg a sok ismerős és idegen segítségét, felajánlását. A gecsei önkormányzat jótékonysági gálát szervez Zsófia gyógyulásáért, a család fővárosi tartózkodásainak, valamint a transzplantációt követő hónapokra otthonukban kialakítandó steril szoba anyagi fedezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában