ALSÓÖRS

2018.07.15. 08:00

A kis főzdék is képesek kiváló söröket előállítani

A magyar ember olyan, mint a kazán: vegyes tüzelésű. Hangulatfüggő, mikor mit iszunk, bort vagy sört. A kettő jól megfér együtt, már ha nem egy órán belül váltogatja az ember.

Sági Ági

A martfűi házaspár Almádiban nyaral, kerékpárral érkeztek a sörfesztiválra Fotó: Sági Ági/Napló

Nyár, vébédöntő, sör. Erős barna, ale típusú, lager vagy pilseni, ízlés dolga. Az Alsóörsi Sörfesztiválon vasárnapig óriási kivetítőn lehet a meccseket nézni, előtte pedig esténként Katona Csaba történész-sörtörténész tart kóstolóval egybekötött sörtörténeti előadásokat, melyek inkább a stand-up comedy műfajába tartoznak, de mindenképpen jó előkészítői a mérkőzéseknek.

A martfűi házaspár Almádiban nyaral, kerékpárral érkeztek a sörfesztiválra Fotó: Sági Ági/Napló

A sör szakmai alapon négy alapanyagból készül: árpamalátából, vízből, komlóból és élesztőből. Régen csak felső erjesztésű söröket készítettek, mert ezeket az érlelés során nem kellett folyamatosan hűteni, szemben az alsó erjesztésű sörökkel, melyeket 8–12 Celsius-fokon kell érlelni. Az itthon is egyre divatosabb ale típusú, felső erjesztésű sörök a briteknél népszerűek, Európában az 1800-as évek végétől az alsó erjesztésű lager sörök terjedtek el. Ezek az egyszerűbb világos sörök, ha kicsit több komlóval készülnek, akkor keserűbbek, azaz pilseni típusúak.

– A nagyüzemi sörgyártásra jellemzőbb a lager típus. Körülbelül tíz esztendeje érte el a magyar kisüzemi főzdéket a sörforradalom, azóta többségük a felső erjesztésű söröket készíti, bár a kicsik között is vannak, amelyek kiváló lager- készítésre is képesek – mondta Katona Csaba.

Arra, hogy a kicsik is készítenek nagyszerű söröket, jó példa a néhány éves rétsági Fűtőház Sörfőzde, amely tavaly Dublinban a Craft Beer Cup nemzetközi sörversenyen stout kategóriában aranyérmet nyert, idén pedig belga sörével elhozta az abszolút nagydíjat.

A kisüzemi sörfőzdék termelése alapvetően nem az átlagemberhez szól, bár a nem lager sörökön nevelkedett ifjabb korosztály egyre fogékonyabb a felső erjesztésű sörökre, és így van ez szerte a világon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában